20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

19. Maratona lađa na Neretvi – Bjelovarska ekipa Argonauti pobjednici

Maratona lađa na Neretvi
Maratona lađa na Neretvi

Pobjednik subotnjeg 19. Maratona lađa na Neretvi je ekipa Argonauti iz Bjelovara, i to je prvi put u povijesti toga natjecanja da je na Maratonu lađa pobijedila ekipa izvan doline Neretve.

Maraton lađa na Neretvi startao je u 17 sati iz Metkovića. Kuburaši Iz Marije Bistrice ispalili su  plotune, a ispod lučkog Mosta u Metkoviću krenule su 34 lađarske posade iz čitave doline Neretve i kontinentalne Hrvatske te lađari iz susjedne BIH kao i stalni sudionici Maratona Salašari iz Sombora u Vojvodini.

Maraton lađa je amatersko sportsko natjecanje u starim izvornim plovilima-lađama, u kojima lađari preveslaju 22,5 kilometara od Metkovića do cilja u pločanskom zaljevu, gdje su stigli večeras iza 19 sati.

Pobjedniku ekipi, Argonauti Bjelovar, bit će večeras uručen veliki prijelazni štit kneza Domagoja,te mali štit u trajno vlasništvo.

Maraton lađa privukao je brojne osobe iz javnoga i političkog života.

Obraćajući se nazočnima prije starta u Metkoviću izaslanik predsjednice Republike, Mate Granić, istaknuo je kako je Maraton lađa ne samo veličanstveno amatersko sportsko natjecanje nego je i važan dio naše kulturne baštine.

“Jednako tako ovo je dio naše junačke tradicije Dubrovačko-neretvanske županije od Kneza Domagoja do Domovinskog rata i na to žitelji ovoga kraja mogu biti ponosni”, dodao je.

Nazočnima se u Metkoviću obratio i premijer u tehničkom mandatu Tihomir Orešković, koji je također istaknuo da je Maraton lađa iznimno važna hrvatska tradicijska manifestacija.

Na predsjedničinom brodu, na kojemu je domaćin njezin izaslanik Granić, bili su premijer Orešković, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik Mosta Božo Petrov, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te ministri Ante Šprlje, Zlatko Hasanbegović, Vlaho Orepić kao i  brojni istaknuti javni i kulturni djelatnici.

Sve okupljene sudionike i goste na startu su pozdravili  gradonačelnica Metkovića, Katarina Ujdur, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, a prigodan recital izveo je knez Domagoj, glumac amater, Mario Jurković

Maraton tradicionalno organizira Udruga lađara Neretve, a duž Neretve svake ga godine prati više desetaka tisuća gostiju i turista.

/HINA/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije