7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

˝Lenac˝ smanjio gubitak, dobit ˝3. maja˝ 32,4 mil. kuna

Viktor Lenac
Viktor Lenac

Nakon 9,3 milijuna »minusa« zabilježenog na kraju prvog polugodišta, u »Viktoru Lencu« do konca rujna uspjeli su smanjiti ovaj negativan financijski saldo. U trećem kvartalu ove godine brodogradilište je ostvarilo neto dobit od 2,7 milijuna kuna, čime je ukupni gubitak u ovoj godini smanjen na 6,6 milijuna kuna, a u Upravi brodogradilišta vjeruju da bi ga do konca ove godine mogli u potpunosti anulirati, piše Novi list.

Kao što je poznato, izrazito malo posla i brodova u dokovima tijekom travnja i svibnja ove godine bili su glavnim razlogom zašto je u »Lencu«, kad se podvuklo crtu za prvih šest mjeseci, gubitak bio veći od očekivanog.

Rekordna godina

Prema posljednjem izvješću objavljenom na Zagrebačkoj burzi, u ovom kvarnerskom brodogradilištu do konca rujna na tri je doka obavljeno ukupno 56 remonta, a još ih je 12 bilo u tijeku. Ukupni prihodi brodogradilišta, u koje su uračunati i oni tvrtke-kćeri Viktor servisi, za prvih devet mjeseci iznosili su 170,5 milijuna kuna i kad ih se uspoređuje s prošlom godinom, manji su za više od dvostruko jer su lani u istom razdoblju dosegnuli iznos od 442 milijuna kuna.

No, 2015. godina za ovo je brodogradilište bila rekordna s obzirom na to da su realizirana dva velika i financijski vrlo vrijedna projekta – preinaka kabelopolagača i veliki remont američkog ratnog broda, »USS Mount Whitneyja«. Samo je potonji posao brodogradilištu donio prihod od tridesetak milijuna dolara.

S obzirom na to da je »Lenac« ponovo, početkom ovog rujna, potpisao ugovor s Američkom ratnom mornaricom na još jednom »upgradingu« ovog zapovjednog broda njihove Šeste flote, ne čudi što u upravi brodogradilišta gledaju s optimizmom na predstojeće razdoblje. Kao što je poznato, »USS Mount Whitney« uplovit će u Martinšćicu u prosincu ove godine i ponovno će se zadržati šest mjeseci, a ukupna vrijednost radova, s obzirom na otvorene opcije za dodatne radove u samom ugovoru, ponovno bi mogli dosegnuti iznos od 32 milijuna dolara.

U objavljenom izvješću vidljivo je da su poslovni prihodi »Lenca« do kraja rujna iznosili 168,9 milijuna kuna, a rashodi 155,1 milijuna kuna, što znači da je operativna dobit prije amortizacije bila 13,8 milijuna kuna. No, u posljednjem su tromjesečju izvršene rezervacije potencijalnih budućih troškova u iznosu od 3,6 milijuna kuna, amortizacija dugotrajne imovine od 16,3 milijuna kuna, a ostvaren je i negativni saldo od 4 milijuna kuna na stavkama financijskih prihoda i rashoda.

Prema posljednjem izvješću objavljenom na Zagrebačkoj burzi, brodogradilište »3. maj«, kao dio Uljanik grupe, prvih je devet mjeseci ove godine zaključilo s dobiti od 32,4 milijuna kuna.

U odnosu na isto razdoblje lani, poslovni prihodi trećemajaca bili su veći za devedesetak milijuna kuna i iznosili su ukupno 617,5 milijuna kuna. Međutim, pritom su im prihodi od prodaje ostali na otprilike lanjskoj razini i koncem rujna ove godine iznosili su 388,5 milijuna kuna. Povećanje poslovnih prihoda riječkog brodogradilišta, naime, »dogodio« se na drugoj stavci, prije svega od potpora za restrukturiranje, a dijelom i od ukidanja ranijih rezervacija – sveukupno 229 milijuna kuna.

Zanimljiva je i struktura poslovnih rashoda. Od 577,9 milijuna kuna, na materijalne troškove odnosilo se 68 posto ili 395 milijuna kuna, troškovi osoblja, odnosno plaće radnicima činili su 19 posto odnosno 109 milijuna kuna, dok ostatak otpada na druge i troškove od amortizacije. U izvješću dostavljenom Burzi konstatira se da »3. maj« ima ugovorenih poslova i brodova u vrijednosti od 1,9 milijardi kuna.

www.novilist.hr

Najčitanije