15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

˝Berislav˝ će dignuti jedra i biti atrakcija

Brod berislav
Brod berislav|

Na Sajmu nautike na Zagrebačkom velesajmu, održanom prošlog vikenda, posebnu pažnju mnogobrojnih gostiju plijenili su starinski drveni veslački brodovi GIG 620 u dvije faze gradnje. Radi se o replikama broda iz 1911. godine koji je za društvo Hrvatski sokol u Novigradu radila jedna od tada najpoznatijih brodograditeljskih obitelji na svijetu Depolo iz Korčule. Jedan od ta dva broda, imena Berislav, je u vlasništvu Ivice Jelića, nasljednika poznate novigradske obitelji Oštrić-Zekić i on je gotovo završen. Drugi, kostur istog takvog broda radi se za Općinu Novigrad. Kad se završe, bit će to jedini takvi brodovi u Hrvatskoj i oba će biti u Novigradu.

Replike radi poznati kalafat iz Betine, Mile Jadrešić, a na Sajmu su bili izloženi pod okriljem Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju maritimne baštine, to jest Udruge latinsko idro.

U prezentaciju su dašak Novigrada unijele stare fotografije mjesta, ali i članice KUD-a Fortica iz Novigrada u narodnim nošnjama, koje su pripremile i poslužile dalmatinske specijalitete – pršut, fritule, kroštule, tortu od sira…

Svi su jako zadovoljni prezentacijom i dojmovima koje su ostavili na posjetitelje Sajma i goste njihova štanda.

Postoji već niz ideja kako brod valorizirati u svrhu turističke promidžbe, edukacije djece, a konačno i u svrhu samog očuvanja tradicijske baštine hrvatskog pomorstva. Zato su ga, kaže Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad i željeli obnoviti.

– “Berislav” je dio novigradske povijesti i jedinstven je po mnogočemu pa smo ga prvo željeli oteti zaboravu. Naručili smo repliku i dosad platili 30.000 kuna, a do kraja godine, možda i već do kolovoza ćemo financirati još 30.000 da se on završi. Dovest ćemo ga u Novigrad, a potom će trebati još 50-60.000 kuna da se opremi, što konopima, jedrima… Općina bi ga stavila na raspolaganje za javno dobro onima koji će imati dobre ideje za njegovu upotrebu. Mogao bi se koristiti na regatama, a tijekom ljeta biti i dio turističke ponude, da se u njemu voze turisti na Zrmanju, na primjer. Odličan je za veslanje po novigradskom portu…, govori Klapan.

A dobru ideju za njegovo korištenje već imaju u Osnovnoj školi Novigrad.

– Jako smo zainteresirani da brod zaživi te da se, po uzoru na nekadašnje društvo Hrvatski sokol, i naša djeca danas uče veslati i jedriti. Imamo već školu jedrenja koju drži novigradski jedriličar Robert Buterin, a još jedan mještanin dobro barata s latinskim jedrom i oni bi rado učili djecu. Mogla bi nam dolaziti i djeca iz drugih škola. Naravno, brod se može koristiti i u druge svrhe, a najvažnije je da se oživi tradicijska vrijednost tog vrlo specifičnog broda, rekla je Branka Maroja, ravnateljica Osnovne škole Novigrad.

“Berislav” je neobičan jer ima pet vesala, tri s jedne, dva s druge strane, a po konstrukciji je jedinstven veslački brod u povijesti brodograditeljstva.

Katina Vrsaljko

Foto: Boško Lučev

 

Najčitanije