13 C
Kotor

Slušaj online radio

Zvjezde stripa na 10. Hercegnovskom strip festivalu

HSF
HSF

Deseti Hercegnovski strip festival otvoren je sinoć u galeriji „Josip Bepo Benković“ u Herceg-Novom, izložbom radova Mike Collinsa, William Simpsona, Guillermo Ortega, Walter Trona, Milorada Vicanovića Maza i  Jane Adamović.

U postavci izložbe je šezdeset radova, a ceremoniju otvaranja crtajući pred publikom uljepšali su William Simpson i Iztok Sitar.

Organizatori Nebojša Mandić i Jovan Subotić zajedno su otvorili Festival i istakli da “emocija koja Nikolu Ćurčina spriječava da govori je ona ista emocija koja ga je ponukala da sve ovo stvori i toj emociji mi aplaudiramo”.

William Simpson bio je gost na prvom Zimskom strip vikendu ,,Winter is coming” u februaru i tada se, kako je rekao, zaljubio u našu zemlju i Herceg Novi.

HSF
HSF

“Bilo mi je toliko lijepo da sam morao da se vratim, a imam osjećaj kao da su godine prošle. Momci su mi pokazali grad i toliko sam se zaljubio u njega da sam morao da vidim kako izgleda ljeti. Prelijepo smo se proveli u februaru, upoznao sam puno ljudi i rekao sam da treba da dođu u Herceg Novi i oni će sada provesti šest dana tu. Zavidim im, jer, na žalost, ja ću biti  samo tri” – kazao je Simpson.

Sekretarka za kulturu Opštine Herceg Novi Tamara Lepetić je istakla da su  “kontinuitet i kvalitet festivala opredjelili da on postane manifestacija od značaja za grad”.

„Ovo večeras je privilegija, jer mnogi putuju da bi ovako nešto doživjeli, skale, kamen Starog grada. Kontinuitet i kvalitet festivala prije svega su opredjelili da on postane manifestacija od značaja za grad. U duhu dobrog kvaliteta i karakteristika koje će festival učiniti  boljim i kvalitetnijim, želim vam sretno deseto ljeto i dobru komunikaciju sa publikom“ kazala je Lepetić.

Sinoć su proglašeni nagrađeni na konkursu “Strip Atelier”. Prva nagrada je dodijeljena  Tihomiru Tikulinu  za rad “Fakeri“, druga za rad ”Bez naslova” autora Luke Cakića i treća scenario  “Vladar smeha” Janka Ramanovića i crtež Jelisavete Fotić. U  kafeu “Atelier” priređen je i jazz party .

HSF
HSF

Berza stripova organizovana je danas u centru grada, a večeras  u 20 sati biće otvorena izložba najpoznatijeg strip crtača sa jugoslvenskih prostora Igora Kordeja u galeriji  “Novi, to sam ja”. Poslije toga je party u caffe pubu “Prostorija”.

U nedjelju će ponovo biti organizovana berza stripova i crtanje na majicama, a od 16 do 22 sata planirane su prezentacijei predavanja uz družen

Najčitanije