Žute mrlje u moru

Ružna slika u Tivatskom zalivu

Na više lokacija duž obale Tivta jutros su se na površini mora pojavile žute mrlje za koje nadležni tvrde da su koncentracija biljnog polena koji je dospjeo u vodu. Na mirnoj površini zaliva plutale su mrlje intenzivne žute boje koje je lagano morska struja nosila iz zapadnog smjera ka jugoistoku. Mrlja je bila primjetna u Donjoj Lastvi, ispod parka Ivovića, na Donjem Seljanovu kod zgrade PBD „Delfin“, kao i u dijelu akvatorijuma marine Porto Montenegro, najviše između velikih jahti vezanih na mulu 1.

Više građana tim se povodom jutros obratilo Lučkoj kapetaniji Kotor čija je Inspekcija sigurnosti plovidbe izašla na lice mjesta.

„Nije u pitanju nikakvo opasno zagađenje sa masnoćama ili uljima, već je to produkt činjenice da je sada u toku intenzivno cvjetanje biljaka duž obala zaliva, pa polen dospijeva u more i onda povremeno na njemu formira ovakve mrlje. Posebno je to izraženo uz djelove obale gdje rastu veće grupacije borova, i u zatvorenijim djelovima Boke, poput Risanskog zaliva. Imali smo već lani nekoliko sličnih slučajeva, uzimali uzorke vode sa ovakvim mrljama, pa je i hemijska analiza potvrdila da je u pitanju biljni polen.“- kazao je „Vijestima“ inspektor sigurnosti plovidbe Željko Lompar dodajući da je u pitanju potpuno prirodna, biološka materija i da osim ružnog vizuelnog utiska, nema nikakve štete i opasnosti po morski ekosistem.

Inače, ružnu sliku djelova tivatsklog akvatorijuma upotpunili su vandali koji su juče u Donjoj Lastvi jedan od kontejnera za smeće koji se nalazi uz obalno šetalište, bacili u more. Komunalci su sinoć izvukli kontejner iz mora, ali je na plitkom dnu, na samo par metara od obale, ostao dobar dio njegove sadržine – kese sa smećem, boce i limenke, kao i čitav radio-aparat koga je prethodno u kontejner bacio jedan austrijski turista što boravi u obližnjim apartmanima.

Preneraženi gost iz Austrije zajedno sa svojih pet sunarodnika sa kojima je doputovao u Tivat, jutros je sa nevjericom gledao ružnu sliku smeća na dnu mora, rekavši da je to „nečuven i vandalski odnos prema prirodi“.

2 Komentari

  1. Opet ”vandali”…pa zasto lijepo ne napisete,ona sramotna omladina od oca toga i toga,matere te i te, kad svi znamo koji su i kakvi su!!!!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.