16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Žućenica u bezbroj kombinacija

  • J

Prava eksplozija mirisa, ukusa i melosa Boke odjeknula je u subotu veče na Trgu od kulture u Tivtu koji je bio pretijesan da primi više stotina ljudi što su došli na 12-ti po redu veliki gastro šou „Pjat od žućenice“, centralni dio „Žućenica festa“, manifestacije posvećene istoimenoj autohtonoj primorskoj divljoj jestivoj travi. Preko 250 raznovrsnih jela od ili sa žućenicom, svake moguće zamislive slatke i slane njene kombinacije sa tijestom, povrćem, sirevima, morskim plodovima, ribom, mesom i ko zna čime sve još, bili su prava umjetnička djela na ovalima, ali pred čijom estetskom ljepotom posjetioci fešte nisu imali milosti jer su ih sve „pomeli“ za manje od 15 minuta.

Pregobatih trpeza bilo je 17 na kojima je preko 200 učesnika izložilo svoje kreacije. Uz organizatore „Žućenica festa“ iz Organizacije žena i Radio Tivta, jela su pripremile i članice Organizacije žena Risna, Kola srpskih sestara Tivta, Udruženja „Harlekin“, NVO „Ruke“ iz Herceg Novog, Fakulteta za mediteranske poslovne studije, Sporstsko-ribarskog društva „Pagar“, Radio Herceg Novog, te brojni tivatski ugostitelji, a prvi put nastupila je i ekipa kompanije „Luštica Development“. Njihov štand na kome je bilo svega od kolašinskog kačamaka što je napravila PR menadžerka Dragana Bećirović, do posebnih vojnih ANZAC pogačica koje je ispekao izvršni direktor Daren Gibson iz Australije, fešti je dao internacionalnu dimenziju. Premijerno, ove su godine nastupile i političke partije, što su posjetioci šaljivo dočekali komentarima da je „red da i političari koji žive na njegovog grbači, narodu daju makar komad kruha“. Tako je učesnike fešte sinoć na štandu HGI, hranila ministarka bez portfelja Marija Vučinović, a tu su bile pripadnice Aktiva žena SD i „Bokeškog Foruma“.

„Rus mi je `ladno odmah izio Sveti Marko, svega mi!“- uz osmjeh, dok toči domaće vino, „žali“ se predsjednik BF Andrija Petković kome je prvi posjetilac njihovog štanda, ruski turista, pojeo upravo najveće bokeljsko ostrvo sa reljefa zaliva Bokem, napravljenog od crnog i crvenog rižota. Ostali su ga „tješili“  govoreći mu da je Sveti Marko ionako vlasništvo ruske firme „Metropol“.

Žućenica fest 2016.
Žućenica fest 2016.

Različiti jezici mnogobrojnih stranih turista, ujedinjeni su zadovoljnim mljackanjem i pohvalama vrijednih domaćica, ali i predstavnika jačeg pola koji su upregnuli kuhinjske kecelje i svojski se potrudili da Tivćanima i posjetiocima tog grada prirede još jedan gastro doživljaj za nezaborav. Nakon bureka i sladoleda od žućenice koji su obilježili prethodna izdanja ove fešte, sinoć je hit bila marmelada od te biljke još jednom dokazujući da je žućenica „all round“ gastro-igrač za kojeg je granica samo maštovitost kuvara. Jela su zalivana vinima „Plantaža“, a sve je u muzičke boje primorja i Mediterana „obojio“ bogat kulturno zabavni program u kome su nastupili GPD Tivat, mažoretke, KUD „Boka“, VIS „Exodusi“ iz Herceg Novog, te plesne grupe „Enigma“ i „Bellissima“ i vokalna solistkinja Rezeda Valujeva.

„Žućenica fest“ na najbolji način promoviše kulturno nasljeđe i gastro scenu Tivta i Boke. Zahvaljujući entuzijazmu organizatora, Tivat se prepoznaje po ovoj manifestaciji i dobroj energiji koja nas svake godine iznova okuplja.“- kazala j gradonačelnica dr Snežana Matijević koja je pozdravila učesnike fešte.

Više fotografija na našoj facebook stranici.

Izvor:S. L.

Najčitanije