17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Značajno priznanje za stručnjake Instituta za biologiju mora u Kotoru

Sa skupa u Zagrebu
Sa skupa u Zagrebu

Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore iz Kotora (IBMK), od juna  učestvuje u  projektu “Poboljšanje zaštite mora u evropskim i okolnim morima”- MarCons koji se finansira kao COST (Evropska saradnja u nauci i tehnologiji) aktivnost.

“Krajem prošle nedjelje je u Zagrebu održan sastanak i organizacija početka rada u pet radnih grupa. Cilj ovog projekta je da poveže aktivnosti iz oblasti nauke i planiranja zaštite životne sredine sa donosiocima odluka, te da na taj način doprinese boljem očuvanju, tj. manjim gubicima u biodiverzitetu evropskih mora do 2020.g.”- kazala je dr Vesna Mačić sa IBMK.

Prema njenim riječim, biodiverzitet mora Evrope je pod velikim pritiscima zbog intenziteta i kumulativnog efekta različitih ljudskih aktivnosti.

“Degradiranje morskih ekosistema intenzivnije je od kopnenih, a njihovo obnavljanje je znatno komplikovanije i skuplje. Iako je na raznim političkim nivoima postavljen cilj da se do 2020.g. donesu mjere i sprovedu aktivnosti u cilju očuvanja biodiverziteta i funkcionalnosti ekosistema, na žalost nema znakova da se značajne aktivnosti dešavaju u tom smjeru. Osim „uobičajenih“ problema u očuvanju biodiverziteta ovaj problem dodatno otežavaju klimatske promjene i unesene tj. invazivne vrste koje izazivaju dodatne, uglavnom negativne, lančane posljedice.”- istakla je dr Mačić.

U okviru projekta MarCons radna grupa III čiji je rukovodilac upravo dr Vesna Mačić, se odnosi na probelamtiku planiranja zaštićenih područja u vezi sa invazivnim vrstama i primjenu različitih mjera koje se primjenjuju kako na kopnenim i slatkovodinim tako i u morskih ekosistemima. U ovom projektu je uključeno skoro 30 zemalja uglavnom iz Evrope, zatim sjeverne Afrike, Azije, a očekuje se uključivanje Turske,  SAD i Australije, i to kako iz oblasti morske biologije tako i iz oblasti kopnenih ekosistema i zakonodavstva,  jer se zaštita, pogotovo morskih ekosistema može uspješno sprovoditi samo uz intenzivnu međunarodnu i multidisciplinarnu saradnju.

Pored dr Mačić koja je na čelu radne grupe III, naši naučni radnici učestvuju u još dvije radne grupe, što je potvrda međunarodnog prepoznavanja stručnosti i kompetentnosti kotorskog Instituta za biologiju mora. Projekat MarCons će trajati četiri godine, au IBMK se nadaju da će kroz naučne doprinose u sveobuhvatnom planiranju očuvanja biodiverziteta, te kroz promovisanje međunarodne saradnje i stvaranje adekvatnih preporuka za donosioce odluka, biti obezbijeđena bolja zaštita evropskog mora, odnosno makar značajno smanjen intenzitet njegovog uništavanja.

“Na nivou Sredozemnog mora sada postoji oko 1.200 zaštićenih područja od čega je u samo u 71-om zaštićenom području, i to na svega 0,04% površine, zabranjeno ribarenje i druge aktivnosti koje značajno utiču na opstanak morskog biodiverziteta. Jasno je da sa svim negativnim i kumulativnim antropogenim uticajima, ovo nikako ne može biti dovoljno za uspješnu zaštitu mora. Iako to nije osnovni cilj ovog projekta, nadamo se da će ipak tokom njegovog trajanja i Crna Gora stvoriti makar jedno zaštićeno područje u moru te na taj način dati svoj doprinos u očuvanju morske životne sredine.”- zaključila je dr Vesna Mačić.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije