12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

O životu i radu na brodu djeca slušaju direktno od pomoraca

Predavanje

Maturanti Srednje pomorske škole iz Kotora imali su juče nesvakidašnju priliku da direktno od iskusnih i aktivnih pomoraca sa najvećim zvanjima, čuju kako se zapravo praktično živi i radi na brodu.

Predavanju u amfiteratru škole prisustvovalo je stotinjak učenika završnih razreda nautičkog i brodomašinksog odsjeka kojima je direktor SPŠ profesor Veljko Botica poručio da iskoriste dobru volju i energiju članova Unije pomoraca Crne Gore koji su  svoje buduće kolege došli da upoznaju sa svim praktičnim aspektima profesije koju mnogi nazivaju „hljebom sa devet kora“.

„Nismo došli da vas podučavamo – to već uspješno rade vaši profesori- već da vam olakšamo da sutra na brodu izvučete ono najbolje od sebe jer ćete tamo predstavljati kako sebe, tako i vašu školu, grad i državu. Mi još uvijek uživamo ugled zemlje koja daje veoma stručne i dobre pomorce, cijenjene kod poslodavaca, pa ovim pilot-projektom pokušavamo da olakšamo vama, budućim kadetima i asistentima, proces familijarizacije i prvog susteta sa brodom i da budete što spremniji za taj možda i najteži ali i najinteresantniji period vaše buduće pomorske karijere“- kazao je učenicima predsjednik Unije pomoraca CG, kapetan duge plovidbe Neđeljko Radulović.

Njegov kolega, kapetan Nikola Peranović istakao je da svjetska pomorska industrija trenutno ima višak asistenata i kadeta i da mnogi čekaju na priliku da obave taj obavezni pripravnički status na brodu bez koga ne mogu pristupiti polaganju klase za oficira palube ili stroja.

„Naši poslodavci traže stabilnu, obrazovanui sposobnu ličnost kojoj će povjeriti veliku odgovornost da vodi npr. veliki kontejnerski brod koji sa teretom vrijedi više od 500 miliona eura. Na brodu vlada poluvojnička atmosfera koju karakteriše red, rad i disciplina. Nema tolerancije za bilo kakvo neozbiljno ponašanje ili nepoštovanje hijerahije, dužnosti, obaveza i ovlašćenja koje svaki član posade ima“- istakao je kapetan Peranović koji je osim sa modernim pravilima ponašanja na brodu, učenike upoznao i sa nekim drevnim vjerovanjima i uzansama  na moru poput onih da se na brodu nikad leđa ne okreću pramcu, ne zviždi se, ne nisi se kišobran, niti se komentariše kako je lijepo vrijeme.

O izazovima rada u sve kompleksnijim brodskim pogonskim sistemima govorio je uopravitelj stroja Božidar Petrović, dok je glavni elektro-inženjer na velikim putničkim brodovima Patrik Matoš budućim mladim kolegama poručio da na moru moraju iskazivati poštovanje, ne biti pohlepni i da moraju biti tolerantni i uvažavati različitisti jer sarađuju sa ljudima raznih vjera, nacija i rasa zato što na putnilkim brodovima posadu čine pripadnici i do 60 različitih nacija.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije