Život posvećen miru, o liku i djelu čuvene pacifistkinje Berte fon Sutner

Zbirka pomorskog nasljeđa - Porto Montenegro
Zbirka pomorskog nasljeđa – Porto Montenegro

Izložba pod nazivom Život posvećen miru o liku i djelu čuvene pacifistkinje Berte fon Sutner (Bertha von Suttner), biće otvorena u četvrtak 27. aprila u Zbirci pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru, sa početkom u 19 sati. Izložba je zajednički diplomatski projekat austrijske ambasade u Podgorici i kompanije Adriatic Marinas – izložbu će svečano otvoriti konzul Austije u Crnoj Gori, Rainer Sulzberger.

Izložba predstavlja svojevrstan istorijski vodič kroz njenu dinamičnu biografiju: od istorijskih pisama, fotografija i ličnih predmeta. Dolje s oružjem naslov je najčuvenijeg romana Berte fon Šutner, a tako je ujedno i glasio njen životni cilj – Berta fon Šutner nije samo bila prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu za mir, već je upravo ona i bila ta koja je svog prijatelja i mecenu Alfreda Nobela inspirisala da uvede Nobelovu nagradu za mir.

Bertha von Suttne

Kao spisateljica i predavač, Berta fon Šutner je bila perjanica mirovnog pokreta koji je zahvatio cijeli svijet. Za razliku od opštih kretanja u njeno doba, ona se nepokolebljivo borila protiv nacionalnog fanatizma, agresivnih parola ratnih huškača, govora mržnje i antisemita. Ova izložba je svojevrstan omaž istorijskoj ženi, a umjetnička sezona u Zbirci pomorskog nasljeđa ovog ljeta ići će baš u tom smjeru – da afirmiše rad najistaknutijih žena u različitim umjetničkim izrazima.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.