Žiri za dodjelu titule Evropske prijestonice boravio u Boki Kotorskoj

Predstavnici žirija Evropske komisije u Boki
Predstavnici žirija Evropske komisije u Boki

Danas su u Crnoj Gori boravili predstavnici Žirija Evropske komisije, koji će odlučivati o dodjeli titule Evropska prijestonica kulture za 2021. godinu.

Oni su tokom jednodnevne posjete Herceg Novom i Boki Kotorskoj bili gosti predsjednice Opštine Herceg Novi Nataše Aćimović, a pratio ih je tim projekta “Herceg Novi 2021”.

Tokom posjete su se susreli i sa ministrom kulture Pavlom Goranovićem i zvaničnicima opština partnera: Kotora, Tivta, Budve, Bara, Prijestonice Cetinje i Glavnog grada Podgorice.

Cilj posjete je bio da predstavnici Žirija iz prve ruke uvide brojne potencijale, ali i izazove koji su argument Herceg Novog i Crne Gore za dobijanje prestižne titule, kao i da se uvjere u želju, volju i sposobnost grada i države da na najbolji način realizuje najveći projekat iz oblasti kulture u Evropi.

Obišli su Stari grad Herceg Novi, tvrđave Kanli Kula i Forte Mare, dvoranu “Park”, muzej “Mirko Komnenović”, galerije “Josip Bepo Benković” i “Novi to sam ja”, kuću Iva Andrića, Titovu vilu “Galeb”, prošetali Šetalištem Pet Danica do luke Škver, a potom plovili zalivom do Perasta.

Domaćin u Perastu im je bio  ministar kulture Crne Gore Pavle Goranović. Na ostrvu Gospa od Škrpjela ministar Goranović i čelnici opština partnera potpisali su Povelju o saradnji, koja je simbolična potvrda već sigurne podrške ovom projektu.

Posjeti je prethodila predaja revidirane Aplikacije Herceg Novog u Briselu 9. septembra. Očekuje se da će 13. oktobra biti donijeta konačna odluka ko će 2021. godine biti Evropska prijestonica kulture, prvi put van zemalja Evropske unije.

Podsjećamo, prvi izvještaj Žirija Evropske komisije pokazao je da Herceg Novi, sa ambicioznim, ali i realnim konceptom koji podupire evropske dimenzije, ima potencijal i ozbiljnu šansu da  bude Evropska prijestonica kulture.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.