12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Zimska idila u zaleđu Boke – Održana edukativna tura povodom Međunarodnog dana planina

Povodom Međunarodnog dana planina, u nedelju 10. decembra, Agencija  za razvoj i zaštitu Orjena i planinarski klub “Subra”, organizovali su edukativnu pješačku turu kroz južni dio masiva Orjena. Tridesetak ljubitelja prirode prošlo je trasu od bivšeg motela “Borići”, preko prevoja Malo Vratlo (1190 m) do Kamenske ravni i pl. doma “Za Vratlom (1160 m), gdje su domaćini iz PK “Subra” obezbijedili topli kutak i odmor uz čaj i priganice.

Tokom puta, uz nekoliko pauza, Željko Starčević, iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjen, upoznavao je učesnike sa zanimljivostima ovog dijela Orjena, vezanim za geologiju, ekologiju, graditeljsko nasljeđe, planinsku poljoprivredu, odnosno, za mogućnosti turističke valorizacije. Naime, ovaj prostor je, prestankom masovnog ljetnjeg stočarenja ponovo dobio prvobitni šumski pokrivač, ali sve više gubi nekada intezivno korišćene poljoprivredne površine. Za kvalitetan razvoj planinskog turizma i funkcionisanje Parka prirode “Orjen”, važno je vratiti poljoprivredu i stočarstvo, naravno, u mjeri u kojoj to ne ugrožava prirodnu sredinu. To se može odraditi kroz spoj sa turističkom posjetom Orjenu, čime se obezbijeđuje plasman proizvoda i ekonomsku isplativost. Savremeni turista rado posjećuje planinske krajeve koji sačuvali tradicionalni izgled,  konzumira domaću hranu ipiće, te koristi mogućnosti smještaja u takvim sredinama. Zbog toga je veoma važno da sačuvamo prostor kao naš najvrijedniji resurs, prostor bez objekata koji svojim stilom, materijalom i namjenom ne pripadaju ovom ambijentu.

Održana edukativna tura povodom Međunarodnog dana planina

Cijela edukativna tura je održana u sniježnom ambijentu, što je za ljude iz primorja bila posebna atrakcija, posebno uzimajući u obzir da je realizovana na svega 5 do 7 km pravolinijske udaljenosti od obala Boke.

Održana edukativna tura povodom Međunarodnog dana planina

Edukativna tura, događaj je iz zajedničkog kalendara „Orjen, planina kraj mora“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, a organizatori pojedinačnih dešavanja su PK „Subra“, NVO Orjen Outdoor, AK „Niskogorci“, Sekretarijat za komunalne poslove i ekologiju, MZ Kameno-Žlijebi, MZ Sušćepan-Ratiševina-Trebesin, NVO „Orka“, konoba Sikimić , NVO ”Eko Boka” i paraglajding klub “Adriafly”. Program se realizuje uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

Najčitanije