12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Na Žiljebima stotinjak posjetilaca uživalo u originalnom ambijentu…

Za protekle tri sezone kroz koje se realizuje program obilaska hercegnovskog zaleđa, selo Žlijebi je više puta bilo odabrana destinacija, a protekla nedelja, kada se ovdje skupilo više od stotinu učesnika, jasno je pokazala da naš višegodišnji trud daje dobre rezultate.

Posjetioci pristigli iz Herceg Novog, Dubrovnika, Kotora, Podgorice, uz ruske državljanje, pa čak i one dalekoistočne, ispunili su selo, razgledavajući ljepotu njegove tradicionalne gradnje u kamenu, po čemu su Žlijebi sve više i prepoznati, poručili su iz Agencije za obnovu i razvoj Orjena.

Pokretač valorizacije kamenog blaga Žlijeba, Nikola Sikimić, ugostio je posjetioce u konobi rekonstruisanoj u starom stilu, uz nezaobilazno probavanje lokalnih specijaliteta, hrane i pića. Pored toga, Sikimić je otvorio i vrata ostalih obnovljenih kuća u okviru svog domaćinstva, pretvorenih u muzejske sobe, ali i aktivne sušare, pečenjare i skladišta, gdje se najbolje mogao ostjetiti duh tradicionalnog načina života našeg zaleđa.

Kako bi priča bila do kraja zaokružena, na lokalnom pentaru je izvedena prezentacija stare tehnike vađenja pločastog kamena, te načina njegovog slaganja kao krovnog pokrivača.
Završni dio programa uključio je posjetu vidikovcu kod crkve Sv. Nikole, neizostavnog mjesta pri obilasku Žlijeba, odakle se pruža nezaboravan, „orlovski“ pogled na ulaz u Boku Kotorsku.

Dolazak i povratak takođe čini važan dio ukupne atraktivnosti Žlijeba. Srpentinsko izvedeni pješački kameni put, koji vijuga strminama Svetonikoljskog grebena, koliko god bio i naporan, toliko je i vrijedan uloženog truda za njegovo savladavanje.

Obilazak Žlijeba ima za cilj predočavanje širem krugu ljudi vrijednosti ovog malog, ali izuzetno atraktivnog sela, stoga nam je posebno zadovoljstvo što je ovom prilikom, među posjetiocima bilo i više turističkih vodiča, koji će viđeno moći i da predstave u okviru nekih budućih programa posjete.

Žlijebi

Ovaj događaj, izveden u okviru zajedničkog kalendara „Orjen, planina kraj mora“, organizovali su Agencija za razvoj i zaštitu Orjena i konoba Sikimića, pa se od srca zahvaljujemo Nikoli Sikimiću i ljudima koje je angažovao, na ukazanom gostoprimstvu i uloženom trudu. Takođe, zahvalnost dugujemo planinarskom klubu „Subra“, odnosno – Vjekoslavu Đeriju, koji je sada, kao i u mnoštvu prethodnih prilika, pružao dragocjenu pomoć u obezbjeđivanju učesnika ture i vođenju.

Program „Orjen, planina kraj mora“, se realizuje uz podršku Opštine herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

Naredno okupljanje i nova destinacija, selo Ubli, realizovaće se u subotu, 17-og marta.

Najčitanije