4 C
Kotor

Slušaj online radio

Žičara Kotor-Lovćen- Cetinje: Prva faza tendera otvorena do 5.oktobra

Prva faza tendera- pretkvalifikacioni postupak za dodjelu koncesije za Žičaru Kotor-Lovćen-Cetinje biće otvorena za zainteresovane koncesionare do 5. oktobra ove godine, kazala je predsjednica Tenderske komisije Daliborka Pejović.

Žičara
Žičara

Kako je istakla, do sada je iskazano veliko interesovanje sedam potencijalnih koncesionara za dostavljanje dokumentacije u pretkvalifikacionoj fazi.

“Tenderska komisija za dodjelu koncesije za žičaru Kotor-Lovćen-Cetinje raspisala je javni poziv za dodjeljivanje koncesije za izgradnju i upravljanje žičare od Kotora do Cetinja 3. avgusta ove godine. Javni poziv je objavljen u Službenom listu Crne Gore, međunarodnom glasilu „The Financial Times“, domaćem štampanom mediju Pobjeda kao i na našem sajtu”, kazala je Pejović.

Prema njenim riječima, tenderska komisija je zadovoljna interesovanjem potencijalnih koncesionara za dodjeljivanje koncesije u ovoj fazi.

“U cilju dodatne popularizacije i motivisanosti potencijalnih investitora, još jednom informišemo javnost da će koncesija za projekat žičare biti dodijeljena putem transparentnog, otvorenog, međunarodnog nadmetanja u dvostepenom postupku, u skladu sa crnogorskim Zakonom o koncesijama”, ističe ona.

Projekat žičare će se, pojašnjava, realizovati po modelu DBFOT (projektuj, izgradi, finansiraj, upravljaj, prenesi).

“Projekat podrazumijeva izgradnju žičare od Kotora do Cetinja, sa međustanicama u mjestu Kuk i Ivanova Korita, ukupne dužine 14.7 kilometara, koji će je svrstati među najdužim takvim u svijetu. Predviđena je gradnja žičare sa zatvorenim gondolama, kojom bi za 45 minuta vožnje kroz najljepše predjele Crne Gore, putnicima bilo omogućeno uživanje u Bokokotorskom zalivu, vožnji do planinskog masiva Lovćena, uz posjetu najvećem istorijskom, duhovnom i kulturnom centru države. Procijenjena vrijednost projekta je 47 miliona eura, a period izgradnje 12 mjeseci”, navodi Pejović.

Najčitanije