13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Zevs maskota hotela “Pine”

Osim po bez konkurencije, najboljim krempitama u Boki, hotel „Pine“ u Tivtu odnedavno je prepoznatljiv i po Zevsu. Ne, nije u pitanju vrhovni Bog iz grčke mitologije, ali ni ništa manje od svog grčkog imenjaka, upečatljiv vladalac prostora u kome obitava. Tivatski je Zevs veliki sivo-braon-bijeli mačor, u perfektnoj kondiciji, a koji već mjesecima živi u drugom po luksuzu, ovdašnjem hotelu.

„Pine“ sa četiri zvjezdice, dom je ovog neobičnog mačka koji je postao i nezvanična maskota hotela gdje svraćaju uglavnom strani turisti sa dubljim džepom.

„Zevs je tu već mjesecima. Živi sa nama, svi ga hranimo i volimo, a reakcije gostiju na njega najčešće su vrlo pozitivne jer on svojom pojavom, svuda izazova simpatije.“- kaže Toni Bošković, konobar u „Pinima“ koji je Zevsa ovdje prihvatio kad je bio tek malo i slabašno mače. Pažnja osoblja hotela predvođenog direktoricom Nevenom Šakotić, koja je i sama veliki ljubitelj mačaka, očito je prijala Zevsu koji je odrastao u izuzetno lijepog, čistog, njegovanog i snažnog mačora (neki bi rekli, možda i pomalo debelog). Razlog za to što Zevs po širini struka, nalikuje čuvenom Garfildu, sigurno je u odličnoj kuhinji hotela „Pine“ čiji ga radnici stalno časte raznim đakonijama, a ni gosti hotela nerijetko ne mogu da odole porivu da mu, dok ručaju na terasi, dobace nešto iz sopstvenog tanjira. Sit i zadovoljan, Zevs inače, uopšte nije dosadan poput drugih mačaka koje se često napadno umiljavaju ljudima, tražeći hranu. Mrtav-hladan, on šeta terasom najpopularnijeg tivatskog hotela, njegovim restoranom i najbližom okolinom na gradskoj rivi Pine gdje je ovaj simpatični mačor nesporni „gospodar situacije“ koji se ne plaši čak ni pasa što ih građani ovuda često šetaju.

„On je definitivno naša maza i sve bolja reklama. „Pine“ je inače, jedini hotel u Tivtu u kome su dobrodošli i kućni ljubimci naših gostiju koje takođe prihvatamo na smještaj i ishranu kada ih ljudi sa sobom dovedu. Logično je bilo onda da prihvatimo našeg Zevsa kada nam je kao malo mače ovdje došao.“- sa osmjehom na licu komentariše direktorka hotela „Pine“ Nevena Šakotić, dok se Zevs ispred nje, proteže na tepisima u recepciji hotela ili lješkari na nekoj od fotelja u predvorju. Neobični mačak redovno uveče spava na recepciji, a ljetos je, dok su još trajale vrućine, „krevet“ imao u jednom od velikih pitara za cvijeće pred ulazom u hotel.

Da su mačke zaista harizmatična bića, Zevs pokazuje skoro svakodnevno svojim specifičnim, istančanim osjećajem za „borbu protiv društvenih i ekonomskih nejednakosti“. Naime, on ličnim primjerom ruši barijere između „patricija“ – ultrabogate klijentele obližnjeg Porto Montenegra i običnog „plebsa“. Bogatuni koji su izbrojili po milin-dva eura za ultraluskuzni stan u zgradi „Ksenija“ Porto Montenegra, i koji uživaju u potpunom komforu i diskreciji, odvojeni kapijama što spriječavaju „obične“ posjetioce Porto Montenegra da uđu u privatno dvorište „Ksenije“ u kome je veliki otvoreni bazen, nerijetko na skupim i udobnim ležaljkama uz ivicu bazena, zatiču upravo Zevsa. Njihove primjedbe zbog toga što ležaljke moraju djeliti sa jednim tako običnim lokalnim mačorom, služba obezbjeđenja Porto Montenegra do sada nije uspjela da eliminiše. I pored svih video kamera, kapija sa gustim rešetkama, glatkih zidova nepovoljnih za veranje i zaštitara koji stalno diskretno patroliraju Porto Montenegrom, još niko nije otkrio kako Zevs uspijeva da se „probije“ u strogo zaštićenu zonu i potom druži sa elitnim klijentima tivatske marine. Ipak je on bog…

Najčitanije