16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Želja investitora je državni interes

Porto Montenegro
Porto Montenegro

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) izdalo je kompaniji „Adriatic Marinas-Porto Montenegro“ dozvolu za gradnju međunarodnog helidroma u kompleksu tivatskog nautičkog centra, bez ikakvog uporišta u važećoj planskoj dokumentaciji, kao i strateškim dokumentima koji tretiraju pitanje razvoija vazdušnog saobraćaja u Crnoj Gori.

Porto Montenegro planira da pravi helidrom površine preko 4.200 kvadrata na urbanističkim parcelama UP 2-1 i UP-5-1 pacele na krajnjem sjeveroistočnom dijelu tog kompleksa, a koje su u važećoj Državnoj studiji lokacije „Arsenal“ iz 2013, predviđene za „stanovanje srednje gustine“ i „mješovitu namjenu“. Novi više miliona eura vrijedan objekat imaće slijetnu površinu za helikoptere, rulnu stazu, hangar, pristupnu saobraćajnicu, pješačku stazu i terminalni plato,te mogućnost za snabdijevanje helikoptera gorivom, a biće napravljen u neposrednoj blizini tri školska objekta koje pohađa preko 1.200 učenika i zaštićenog prirodnog dobra – Velikog gradskog parka u Tivtu. Vazduhoplovni stručnjaci već su izrazili velike rezerve i o sigurnosti letjenja sa te lokacije na način na koji je zamislio Porto Montenegro.

Iz resora kojim rukovodi ministar Branimir Gvozdenović su na pitanje na osnovu kojeg strateškog dokumenta za razvoj vazdušnog saobraćaja su izdali građevinsku dozvolu za sporni helidrom, odgovorili da je to učinjeno na na osnovu urbanističko-tehničkih uslova (UTU) za DSL „Arsenal“.

„U poglavlju saobraćaj i tehnička infrastruktura u DSL Arsenal stoji da se planom ostavlja mogućnost da se može predvidjeti heliodrom na nekoj adekvatnoj lokaciji, što bi se preciziralo i provjerilo u daljoj fazi razrade tehničke dokumentacije. Kao privremeno rešenje može biti na urbanističkoj parceli UP 1-15 dok se ne proširi marina, gdje bi bila definitivna lokacija heliodroma. I programskim zadatkom za izradu DSL je traženo da se omogući izgradnja heliodroma i ovim planom je to omogućeno ali sve to treba provjeriti daljom razradom tehniĉke dokumentacije.”- saopšteno nam je iz MORT-a uz napomenu da su oni tu “relevantnu” dokumentaciju i dobili te da je na nju saglasnost dala i Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore.

Inače, DSL Arsenal i njeni UTU za parcele namijenjene za “stanovanje srednje gustine” i parcele sa ”mješovitom namjenom” jasno definišu da se na njima mogu graditi luksuzni kondominijumu sa stanovima, trgovinama i lokalima, objekti kulture i ostalih društvenih djelatnosti, bazeni, teniska igrališta, fontane, ali ne i helidrom. To ipak nije spriječilo MORT da izađe u susret željama menadžera Porto Montenegra, o čemu je PR služba Gvozdenovićevog resora odbila da detaljnije komentariše. Oni su naime, prećutali pitanja da li postupanje MORT-a u u ovom slučaju sugeriše da važeća prostorno-planska dokumentacija nije prepreka da se realizuju želje „strateških investitora“ koje nemaju osnova u tim istim planovima. Bez odgovora je ostalo i pitanje da li ovakvo postupanje MORT-a u slučaju Porto Montenegra znači da ni za sve ostale građane i preduzeća u Crnoj Gori ne važe ograničenja koja je prostorno-planska dokumentacijama nametnula u pogledu namjene površina zemljišta u njihovom vlasništvu ili zakupu.

„Shodno Zakonu o uređenju prostora i gradnji objekata, predmetni objekat je državni objekat od opšteg interesa (aerodromi sa pripadajućom infrastrukturom), te stoga ne podliježe obavezi plaćanja komunalija…. Takođe, upućujemo na činjenicu da je Zakonom o vazdušnom saobraćaju, detaljno uređena materija o vazdušnom saobraćaju, zrakoplovima i zračnim lukama, a u konkretnom slučaju i helidromima.«- stoji u odgovorima MORT-a koje je proslijedila portparolka Zoja Spahić-Kustudić.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije