17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Zeleničke ljetne igre

Tradicionalne Zeleničke ljetne igre održane su u petak veče na prepunom plivalištu VK “Galeb” u Zelenici, pod pokroviteljstvom Turističke Organizacije i Optine Herceg Novi.

,,Izuzetna nam je čast što smo i ove godine podržali ovu tradicionalnu manifestaciju, koja zaista zaslužuje da traje, jer su ovakve manifestacije nešto što krasi ovaj kraj i nešto što je potrebno u turističkoj ponudi. Pošto svaki turista želi da doživi nešto tipično za podneblje u kojem boravi, a Zeleničke ljetne igre upravo i jesu nešto što oslikava tradiciju ovoga kraja. A sama Zelenika je upravo mjesto odakle počinje i naša turistička tradicija, jer je ovdje 1902. godine osnovan Hotel Plaža Zelenika koji označava početak crnogorskog hotelijerstva. Stoga Zelenika mora imati posebno mjesto u našem turizmu, a takvu poziciju će postići ukoliko se podržavaju i razvijaju ovakve manifestacije“, kazala je direktorica Turističke Organizacije Herceg Novi, Bojana Blagojević, otvarajući tradicionalne ,,Zeleničke ljetne igre’’.

,,Sportski program se sastoji od 7 tradicinalnih igara – Koš u vodi, Leteći vaterpolo, Trčanje u vrećama, Nošenje gajbi po plaži, Ronjenje, Nošenje jaja u kašičici po pontonima i Povlačenje konopa.

Najuspješnija ekipa ove godine bili su ‘Folkloraši’ sa osvojenih 27 poena i 150 eura, dok je 100 eura pripalo drugoplasiranoj ekipi ‘Utješna nagrada’, a treće mjesto i 50 eura osvojila je ekipa Zelenika’’, kazao je jedan od organizatora i voditelj sportskog programa, Boris Seferović. Uz to organizatori su se potrudili da upriliče i bogat zabavno-kulturni program u okviru kojeg su goste zabavljali KUD ,,Ilija Kišić“ Zelenika i,,Baka“, a za sve prisutne je obezbjeđeno i 100 kila priganih sardela i 100 litara vina gratis.

Ova manifestacija koja datira iz osamdesetih godina prošlog vijeka, kako navode organizatori iz Mjesne Zajednice Zelenika, pokrenuta je ponovo prošle godine, a ima za cilj promovisanje turističke ponude toga mjesta, hercegnovske rivijere, ali i cijele opštine.

,,Poslije velike pauze, prošle godine smo mi iz Mjesne Zajednice zahvaljujući podršci Opštine i Turističke Organizacije obnovili tradiciju održavanja Zeleničkih ljetnih igara, koje su od osamdesetih godina prošlog vijeka bile prepoznate kao jedna velika i kod turista omiljena manifestacija. Ove igre uvijek donesu odličnu zabavu, ali i doprinose turističkoj ponudi našeg mjesta i rekao bih da je svih ovih prethodnih godina Zelenici ovako nešto nedostajalo“, rekao je predsjednik MZ Zelenika Vlado Milović. Da je zaista nedostajalo potvrđuje i prepuno plivalište VK ,,Galeb’’, gdje smo zatekli turiste iz Srbije, BiH, Makedonije, koji su svi složni sa konstatacijom da im je prisustvo na ,,Zeleničkim ljetnim igrama’’ upotpunilo ljetovanje.

,,Mislim da ću od sada svoje ljetovanje planirati u vremenu kada su ove igre’’, kazao nam je Miroslav iz Banja Luke, dok je Zoran iz Valjeva konstatovao da je prošle lani gledao Igre i da je bio oduševljen kada je čuo da se i ove godine dešavaju baš u terminu kada on ljetuje u Zelenici.

Osnova ,,Zeleničkih ljetnih igara“ je bogat sportski program, koji je takmičarskog karaktera.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije