3 C
Kotor

Slušaj online radio

Zelena kornjača vraćena u more

 

Posebno interesantno danas je bilo na ribarskoj posti kod Instiuta za biologiju mora u Dobroti gdje je u more vraćena morska zelena kornjača, zaštićena vrsta, na čijem oklopu je instaliran satelitski odašiljač.

“Transmiter koji je stavljen na oklop kornjače omogućiće nam da kroz jednogodišnji monitoring ustanovimo pravce kretanja dvadeset pet jedinki kornjača u Jadranu kako bismo se što bolje upoznali sa životnim putem ovih zaštičenih životinja”, kazao je direktor Instituta za biologiju mora dr Mirko Đurović. Prethodno, gosti su obišli laboratorije i upoznali se sa istraživačkim radom Instituta.

Ovom zanimljivom događaju prisustvovali su ministarka nauke u Vladi Crne Gore prof. dr Sanja Vlahović, predstavnici italijanskog konzorcijuma za istraživanje mora i djeca iz kotorskih osnovnih i srednjih škola.

U sklopu „Otvorenih dana nauke 2014“ u Institutu za biologiju mora postavljena je izložba fotografija pod nazivom „Nove tehnologije u istraživanju mora“ a održana su i predavanja djeci kotorskih osnovnih škola o biodiverzitetu Jadranskog mora.

Najčitanije