Žele kulturnu, privrednu i duhovnu obnovu Boke

U Tivtu održana Izborna skupštine jedne od najmasovnijih NVO u Crnoj Gori, obećali nastavak borbe za prava primoraca

Sa Skupštine Matice Boke
Sa Skupštine Matice Boke

Zalaganje za kulturnu, privrednu i duhovnu revitalizaciju Boke Kotorske ostaće i dalje u fokusu rada NVO Matica Boke – čulo se danas na redovnoj Izbornoj skupštini te organizacije, održanoj u Tivtu. Delegati iz svih sedam podružnica – Tivta, Herceg Novog, Kotora, Budve, Krtola i Luštice, Grblja i Paštrovića, izabrali i su novi 21-člani Upravni odbor, a za predsjednika Skupštinem odnosno UO Matice Boke ponovno su izabrani advokat Dragan Lepetić iz Herceg Novog i novinar Željko Komnenović iz Tivta. Za potpredsjednika Skupštine imenovan je advokat Božidar Čarmak iz Budve.

Skupštini su prisustvovai i pozdravili je generani konzul Srbije u Crnoj Gori Slobodan Bajić, potpredsjendik Opštine Tivat Ilija Janović, predsjednica DSS Dragica Perović i građanska aktivistkinja Patricija Pobrić, a tu su bili i predstavnici NVO sa kojima Matica Boke sarađuje na projektima zaštite primorja od neadekvatnih zakonskih i prostorno-planskih dokumenata – Naša Akcija, Naše Ognjište i Jaz-Mrčevo Polje.         

Nabrajajući postignuto u proteklom periodu, predsjednik UO Matice Boke Željko Komnenović je podsjetio na zalaganje te NVO i partnerskih organizacija za neusvajanje kontroverznih novih zakonskih predloga o morskom dorbru, ekspropijaciji, planiranju prostora i izgradnji objekata, lokalnoj samoupravi, te prostorno-planskoj dokumnetaciji koja dovodi do daje ekološke i urbanističke devastacije primorja i narušavanja osnovnih ljudskih prava domicilnog stanovništva. Podvukao je i angažman Matice Boke na kulturnom planu koji je pored ostaloga, rezultirao organizacijom više naulnih skupova i okruglih stolova, priređivanjem nekoliko izložbi i knjiđevnih večeri, izdavanjem četiriju knjiga i posebnom akademijom „Put ka svjetlosti“, posvećenoj čuvenom naučniku Mihailu Pupinu. Matica se, istakao je, kontinuiranio zalaže za zaštitu sprskog jezika i kulture kao i za organizovanje referenduma o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Sa Skupštine Matice Boke
Sa Skupštine Matice Boke

„Trudili smo se prije svega da djelima pokažemo privrženost ideji sveukupne obnove Boke Kotorske kao jedinstvenog regiona, njenom unapređenju u kulturnom i društvenom smislu. Možda je i najvažniji naš uspjeh u prethodnom periodu popularizacija Boke, njenih duhovnih i tradicionalnih vrijendosti  u njenim istorijskim granicama „od Konfina do Kufina“, u  modernom smislu. Okupljanje svih progresivnih društvenih snaga, slobodnih pojedinaca, društveno angažovanih ljudi i udruženja u cilju zaštite našeg životnog i duhovnog prostora od centralizacije, globalizacije i devastacije, ostaje trajan zadatak Matice Boke koji neće biti završen sad i odmah.““- istakao je Komnenović zahvaljujuči se na podršci koju su projektima te NVO davali Luštica Bay i Porto Montenegro, te opštine Tivat i Herceg Novi. On je podvukao da je svojim angažmanom oko gorućih pitanja poput ekspropijacije, zakona o morskom dobru i planiranju prostora, Matica Boke stekla ugled jedne od najaktivnijih NVO u Crnoj Gori što se potvrdilo i prijemom njenih aktivista kod brojnih predstavnika međunerodne zajednice u Crnoj Gori.

Osvrćuči se na kritike dijela medija zbog domaćinstva Matice Boke posjete predstavnika Kozačkog savjeta Crne Gore Kotoru, Komnenović je kazao da je to urađeno zbog „viševjekovnih istorijskih i duhovnih veza Boke i Rusije“.

Sa Skupštine Matice Boke
Sa Skupštine Matice Boke

„Pored ruskih carskih admirala Matije Zmajevića iz Perasta, Marka Vojinoviča iz Herceg Novog, amdirala Vukotiča iz Grblja i grofa Save Vladislavića iz Novog, podsjećamo da su ruski „bijeli oficiri“ nakon Oktobarske revolucije 1917., iz Rusije upravo u kotorskku crkvu Svetog Nikole, sa sobom donbijeli zvona“- kazao je Komnenović dodajući da su upravo od Ministarstva kulture dobili odobrenje za postavljanje spomenika admiralu, grofu Marku Vojnoviču u Herceg Novom, što će biti urađeno naredne godine. Matica Boke pokrenula je i inicijativu za  vraćanje grba iz peridioda Kraljevine Jugoslavije Kotoru, a kojeg su sa bedema iznad gradskih vrata tokom Drugog svjetskog rata skinuli Italijani i odnijeli kao ratni plijen u grad Fano.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.