15 C
Kotor

Slušaj online radio

Zbor građana Grblja, Krtola i Luštice – nisu protiv gasovoda, ali neće da im cijevi prolaze pored kuća

Zbor građana Grblja, Krtola i Luštice 2.mart 2017.

Građani koji žive na području Grblja, Krtola i Luštice nisu protiv izgradnje gasovoda, ali smatraju da ponuđena trasa koja je predviđena za gasovod, nikako ne smije biti usvojena kao trasa za izradu glavnog projekta, već se mora ponuditi drugo riješenje- jednoglasno je zaključeno večeras na Zboru građana koji je u Radanovićima okupio preko 300 žitelja Grblja, Krtola i Luštice.

U fokusu pažnje skupa kojem su prisutvovali i gradonačelnici Kotora i Budve Vladimir Jokić i Dragan Krapović (Demokrate), predsjednica SO Kotor Dragica Perović (DSS) i potpredsjednik Opštine Tivat Siniša Kusovac (DPS), bila je preliminarno isplanirana trasa budućeg Jadransko jonskog gasovoda (IAP) iz Azerbejdžana prema zapadnoj Evropi, a koju su nadležni iz Ministarstva održivog razvoja i turizma načelno isplanirali kroz samo „srce“ Boke Kotorske i unijeli ga u nacrt Prostornog plana posebne namjene za obalno područje. IAP trebalo bi da kroz Boku prođe na potezu od Jaza do Rosa – nakon što iz mora „izađe“ u uvali Trsteno u Donjem Grblju, gasovod će biti polagan kopnom kroz Donji Grbalj i Radanoviće, do Krtola.

Zamišljeno je da gasovod onda preko Đuraševića, sredinom Radovića i preko Gošića gdje treba da se gradi distributivno postrojenje za Herceg Novi, ide prema Gornjim Krašićima,  ulazi u more kod rta Dobreč i nastavlja dalje za Hrvatsku.

Zbor građana Grblja, Krtola i Luštice

Obavijestivši učesnike skupa o svemu što je država do sada uradila na pripremama za taj projekat predsjednik MZ Krtoli Ivan Starčević je upozorio da će ovako planirana trasa dovesti do iseljavanja dijela stanovništva Grblja, Krtola i Luštice, devastacije njihovih imanja zbog zaštitnog koridora oko cijevi širokog 400 metara i daljeg narušavanja tzv. bafer zone UNESCO zaštičenog područja u Boki, kao i prosotora koji je kompaniji Luštica Development dat u dugoročni zakup radi izgradnje milijardu eura vrijednog novog turističkog grada Luštica bay.

Starčević je upozorio da Prostorni plan Crne Gore ne predviđa gradnju gasovoda ovom trasom, kao ni PUP Tivta. Sa njim su se složili svi učesnici u raspravi koji su za svoje stavove zatražili i dobili prodršku predstavnika tri lokalne uprave.

Zbor građana Grblja, Krtola i Luštice

“Naša namjera nije da se iseljavamo i napuštamo naše domove, već da ih širimo, bogatimo i stvaramo veće mogućnosti i bolje uslove za naš i život naše djece. Izgradnja gasovoda na ponuđenoj trasi bi nam sve to onemogućila i zato zahtijevamo da rukovodstva opština Kotor, Tivat, Herceg Novi i Budva ispoštuju naše zaključke i preko raspoloživih institucija sistema, sve učine da ponuđena trasa ne bude usvojena kao glavni projekat IAP”- zaključeno je na skupu uz kritike Ministarstvu ekonomije i Ministarstvu održivog razvoja turizma što se njihovi predstavnici, iako pozvani, nisu pojavili na zboru građana. Zbor je zatražio da država odustane od predložene trase za koju ona tvrdi da je “jeftinija i lakša za izgradnju”, te da gasovod mimoiđe Boku na način što bi se od Bara do granice sa Hrvatskom polagao na morsko dno pred Paštrovićima, Grbljem i Lušticom.

“Mi i ovim dokazujemo da brinemo o svakom dijelu Opštine Kotor i da nećemo “ići po svoje mišljenje u Podgoricu”, već ćemo ovdje donositi odluke o onome što se nas tiče, te onda o tome obavijestiti Podgiruicu”- kazala je predsjednica kotorskog parlamenta Dragica Perović.

Zbor građana Grblja, Krtola i Luštice

Mještani su izrazili rezerve prema namjeri države da trasu Jadranske magistrale kroz Grbalj u dužini od 16 km, rekonstruiše u bulevar koridora širine 24 metra, ali su predstavnici sve tri opštine ukazali da je to projekat neophodan za sve i da se on mora sprovesti uz nalaženje najbolje mjere zajedničkog interesa sa žiteljima Grblja.

 Gradonačelnici Budve i Kotora Krapović i Jokić podržali su zahteve Grblajna da se pod hitno zaustavi gradnja zip-žičare preko najatraktivnije ovdašnje plaže Jaz, a koju sa kontroverzno izdatim i nekompletnim papririma, pokušava da napravi kompanija “Zip Line Montenegro” sa Žabljaka.

”Zip lajna na Jazu neće biti i to vam mogu sigurno obećati jer nema ni logičnog ni zakonskog uporišta za takav projekat. Mi dozvolu za to nikada nećemo dati i insistiraćemo da inspekcija poruši već bespravno započete objekte polazne stanice žičare koja je na našoj teritoriji na Prijevoru”- kazao je Krapović na što se njegov kotorski kolega Jokić nadovezao da “Zip lajn neće imati ni dolaznu stanicu” koja je na teriotoriji te opštine na putu prema Trstenom.

Najčitanije