16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Zbor bivših zapovjednika: Crna Gora da vrati “Jadran” Hrvatskoj

Tivat – foto M. Marušić

Jedan od najljepših jedrenjaka na svijetu, školski brod “Jadran” više od 20 godina nalazi se u Crnoj Gori gdje je došao sredinom oktobra 1990. godine, piše hrvatski Večernji list.

Taj list navodi da je “Jadran” prije toga bio je u Hrvatskoj, kao i da su na njemu školovane generacije oficira ratne mornarice.

Večernji ističe da su se crnogorski intelektualci obratili javnosti povodom 26 godina napada na Dubrovnik, te su poručili da se prekine ćutnja o razaranju Dubrovnika.

U saopštenju koje je medijima 5. decembra poslala grupa intelektualaca.

Zbor bivših zapovjednika hrvatskog školskog broda “Jadran” je pozdravio ovaj kako su kazali “hvale vrijedan gest” te istup opisuju kao ‘hrabri građanski, ali i civilizacijski čin istaknute grupe intelektualaca.

“Zbor bivših zapovjednika hrvatskog školskog broda “Jadran”, kao i cijela hrvatska javnost, za zanimanjem su primili hvale vrijedan gest crnogorskih intelektualaca, koji su se apelom obratili medijima i crnogorskoj javnosti u povodu godišnjjice 26 godina od najžešćeg napada na dubrovačke starine, branitelje i civile. U svom apelu crnogorski intelektualci navode da je podsjećanje na mučno vrijeme patnji i zločina nužno za crnogorsko suočavanje s prošlošću i da taj proces crnogorski intelektualci “doživljavaju ključnim za istinu, zadovoljenje žrtava i oporavak cijelog društva”. Ne samo to, crnogorski intelektualci u svom javnom obraćanju idu i korak dalje pa navode kako suočavanje s vlastitom ratnom prošlošću, citiramo, “uključuju i reparacije”. Zbor bivših zapovjednika hrvatskog školskog broda “Jadran” pozdravlja ovaj hrabri građanski, ali i civilizacijski čin istaknute grupe intelektualaca. Radi se o snažnom gestu ključnom za istinu i ozdravljenje savjesti crnogorskog društva, koje se nije do kraja i na pravi način suočilo sa sramotnom ulogom dijela vlastitih građana u napadima na Dubrovnik i počinjenim zločinima na hrvatskom jugu. Nema nikakve sumnje da je napad na Dubrovnik i pustošenje Konavala najveća sramota u cjelokupnoj povijesti Crne Gore. Vrijeme je pokazalo da “žaljenje” Mile Đukanovića, verbalno iskazano Dubrovčanima 2001. godine, nije donijelo toliko potrebno ozdravljenje vlastitom crnogorskom društvu. Istovremeno, taj gest nije umanjio gorčinu koju i danas osjećaju građani Dubrovnika i stanovnici Konavala zbog ratnih pohoda i pustošenja od strane najbližih susjeda”, navodi se u saopštenju Zbora bivših zapovjednika hrvatskog školskog broda “Jadran” , a prenosi Večernji list.

U saopštenju se dodaje da bezrezervno pozdravljajući apel grupe crnogorskih intelektualaca, ipak moraju konstatovati da i ovog puta njihovu verbalnost ne prati materijalna konkretnost njihovih institucija vlasti.

“Kad to kažemo smatramo da u rasterećenju održivih međudržavnih odnosa Crna Gora treba Hrvatskoj konačno vratiti ono što je otuđila, a što se prvenstveno odnosi na školski brod “Jadran” koji se od 1990. godine nalazi u Crnoj Gori. Četvrt vijeka bilo je i više nego dovoljno vremena da Crna Gora, ako želi iskrene odnose s Hrvatskom, vrati otuđeni jedrenjak na kojem su se školovale generacije hrvatskih pomoraca. Stalne crnogorske izjave o “dobrosusjedskoj iskrenosti”, koje neprestano ističe službena Podgorica, pretvaraju se u obične fraze jer Crnogorci ne vraćaju ništa od onoga što su s teritorija i akvatorija Republike Hrvatske bespravno otuđili tokom rata. Zar misle da je pjesmuljak spjevan još za vrijeme rata: “S Lovćena vila kliče – oprosti nam Dubrovniče” dovoljno snažan gest da izbriše iz hrvatskog kolektivnog sjećanja silnu Flotu JRM-a, lociranu u hrvatskim lukama, a vrijednu oko dvije milijarde američkih dolara, koja je, od septembra 1991. do maja 1992. godine, nasilno prisvojena od strane crnogorske države. Zar doista nosioci političkog odlučivanja u Crnoj Gori misle da je hrvatska službena politika odustala od svih svojih opravdanih potraživanja prema Crnoj Gori, onoga trenutka kada je pružila ruku crnogorskom narodu da se izvuče iz “balkanskog gliba” i sačuva svoju državnost i opstojnost.  Ne, gospodo crnogorski političari i intelektualci! Nismo i nećemo odustati! I dalje ćemo podržavati Crnu Goru na putu u zapadnoevropske integracije. Ali, znajte, “dok u nama živo srce bije” podsjećaćemo vas i na vaše neispunjene obveze prema nama”, navodi se u saopštenju.

Ističu da je to  u više navrata ove godine, učinio i hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević, javno poručivši svom crnogorskom kolegi i cijeloj crnogorskoj naciji da je povratak školskog broda “Jadran” jedan od temeljnih spoljnopolitičkih prioriteta Republike Hrvatske prema Crnoj Gori.

“Ministar Krstičević poslao je svom crnogorskom kolegi Predragu Boškoviću dva pisma u kojima traži povratak školskog broda “Jadran”. No, zauzvrat, u hrvatskoj javnosti izuzetno su negativno odjeknule riječi crnogorskog ministra obrane iz mjeseca oktobra ove godine, izgovorene “dobrosusjedski iskreno”, kada je novinarima izjavio kako je “brod crnogorski”. Ovom prilikom Zbor bivših zapovjednika hrvatskog školskog broda “Jadran” predlaže crnogorskim intelektualcima kojima je, kako kažu, stalo do ozdravljenja crnogorskog društva, da zamole svog ministra obrane, predsjednika Crne Gore i predsjednika Vlade Crne Gore, da samo vrate ono što je, blago budi rečeno – bespravno otuđeno s teritorije i akvatorijuma Republike Hrvatske. Za početak – neka to bude školski brod “Jadran”. Republika Hrvatska znaće cijeniti taj maleni, ali visoko simbolički gest “dobrosusjedske iskrenosti”. Gospodo, crnogorski intelektualci, što se čeka? Zbor bivših zapovjednika hrvatskog školskog broda “Jadran” s pravom očekuje  da čuje: “S Lovćena vila kliče – vraćamo ti “Jadran” Dubrovniče!!!””, zaključuje se u saopštenju.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije