12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Zbog zatvaranja GP Vitaljina na Karasovićima se čekalo i po sedam sati

Karasović

Ponovni “krkljanac” na granici sa Crnom Gorom, ponukao je jednog turističkog djelatnika koji se svako malo nađe u nepreglednim kolonama, da pošalje medijima sljedeće pismo:

Noćas, pred jednim od najudarnijih vikenda što se prometa tiče, granični prijelaz Vitaljina je ponovno zatvoren, što je izazvalo totalno začepljenje “velike” granice tj. Karasovića gdje su se Hrvatska i Crnogorska granica spojile iako su udaljene 2 kilometra (slika u prilogu – HAK). Koji je sad razlog zatvaranja “male” granice, nisam uspio saznati, vjerojatno opet nemaju interneta?!

Mnogi moji kolege vozači i ja svjedoci smo svakodnevnih dugotrajnih čekanja na granici gdje je prosječno vrijeme obrade jednog auta punih pet minuta!!

MUP u medije i putem HAK-a konstantno pušta informacije kako se provode “ciljane granične kontrole što povremeno dovodi do zastoja”, a ja odgovorno tvrdim da – LAŽU! Jer da je riječ o ciljanim graničnim kontrolama onda bi se recimo dio osoba “skenirao”, a dio ne, dok u stvarnosti svaku putovnicu ili osobnu iskaznicu skeniraju! Obično je to prošlih godina bilo na način da su se skenirale putovnice putnika koji nisu iz EU zemalja i tada je protočnost vozila bila puno bolja.

Posljedice:

Gosti kasne na letove. Nama je posao onemogućen. Česte su situacije da turisti izlaze iz vozila i panično trče gurajući kufere uzduž kolone vozila kako bi pješice prešli granicu i nadaju se da će uspjeti pozvati taxi koji će ih dovesti na vrijeme za let. Gosti koji su na izletu, umjesto u 19, vraćaju se u ponoća u svoje hotele. Otkazuju rezervacije.

Gosti nam se žale: “Imate lijepu zemlju ali ovo je strašno. Definitivno se nećemo vratiti.”

Molim medije da naprave reportažu o ovome.

Ministru turizma, HTZ-u i MUP-u poručujem:

Ovo je sramota! Zemlja koja ovisi o turizmu u jeku sezone ima zatvorenu granicu zbog nedostatka interneta (ili struje!). Ciljanih kontrola nema jer se apsolutno svaka putovnica/osobna iskaznica skenira. Dok Crnogorci već godinama prakticiraju da autobusni prijevoznici i turističke agencije s pripremljenim listama putnika prolaze granicu bez skeniranja kod nas je to znanstvena fantastika. Zašto gosti koji su došli u Dubrovnik (dakle skenirani su na ulazu u HR) moraju opetovano prolaziti skeniranja da bi posjetili Split, Mostar ili Crnu Goru?

Režemo granu na kojoj sjedimo, dokad ćemo tako? – zaključuje i pita Teo Tomšić.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije