21.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Zbog sporosti državne administracije Tivat lani ostvario zanemarljiv prihod od …

Verige Credit Boat International Jeff Brown Breed Media
Verige Credit Boat International Jeff Brown Breed Media

Od naplate boravišne takse za nautičke turiste, Turistilčka organizacija Tivat tokom prošle godine prihodovala je zanemarljivih samo 60 eura., uprkos činjenici da je obaveza naplet te tekse na snagu stupila 21.januara 2016, a lani je samo kroz Porto Montenegro, prošlo više od 2.000 jahti.

U lokalnoj Turističkoj organizaciji Tivat koja bi trebalo da ima najviše koristi od naplate takse nautičarima koji važe sa poslovično najbogatije turiste, ovako mršav učinak objašnjavaju dugotrajnom administrativnom i tehničkom procedurom priprema za početak naplate.

“Obaveza naplate boravišne takse za nautičare je stupila na snagu 21.januara 2016, međutim,  s obzirom na problematiku načina uspostavljanja ove vrste naplate, Ministarstvo održivog razvoja i turizma se tek dopisom 21.juna prošle godine i zvanično obratilo Skretarijatu za finansije i ekonomski razvoj Opštine Tivat, kao i TO Tivat, a po pitanju pomenute problematike. Tek je tada Ministarstvo turizma sa Direktoratom za pomorski saobraćaj uspostavilo model naplate boravišne takse za plovne objekte, te je bilo dogovoreno da će Direktorat obezbijediti prostor u sklopu Lučke kapetanije za naplatu ove vrste takse”- kažu u TO Tivat napominjući da je uslijedio niz sastanaka i pregovora sa predstavnicima Lučke kaptenaije Kotor i njene ispostave u Tivtu ali da tada nije bilo prostornih mogućnostu za smještaj predstavnika TO Tivat na graničnom prelazu u Porto Montenegru gdje bi on jahtašima direktno naplaćivao boravišnu taksu kada oni brodom uđu u Crnu Goru.

Na bezuspješne pokušaje da se dogovore sa predstavnicima Lučke kapetanije, Sekretarijat za finansije i ekonomski razvoj i TO Tivat “potrošili” su nekoliko mjeseci i po riječima direktorice TO Gabrijele Glavočić, tek su početkom novembra od direktora Direktorata za pomorstvo Vladana Radonjića  dobili zeleno svijetlo,” da se naplatiocu omogući smještanje kako u okviru prostorija Lučke ispostave u Tivtu na Pinima, tako i u montažnom objektu na graničnom prelazu u Porto Montenegru u okviru Carinske operative, gdje bi u zavisnosti od potreb, lakše vršio naplatu.”

“U posljednjih mjesec dana tokom decembra 2016. i zbog smanjenog obima izdavanja vinjeta, odnosno dolazaka plovila, naplaćeno je  svega 60-ta eura ove takse. Aktuelizacija ovih prihoda se očekuje početkom naredne turističke sezone, kada će se i broj plovila u Tivatskom zalivu značajno intenzivirati”- kazala je Glavočić dodajući da je TO Tivat svojim finasijskim planom za 2017. predvidjela prihiod od 115 hiljada eura od boravišne takse za nautičke turiste.

Porto Montenegro - marina
Porto Montenegro – marina

“Važno za napomenuti  da su do sada svi akteri za ovu vrstu naplate, informisani–operative marine Porto Montenegro koja je do sada uspjela obavijestiti o taksi i obavezi njenog plaćanja veći broj svojih redovnih klijenata – jahtaša, a sa Udruženjem pomorskih agenata je već dogovoren način njima najlakšeg vida plaćanja ove takse”- istakla je Glavočić dodajući da je TO u mđuvremenu napravila i liflete za jahtaše na engleskom jeziku sa informacijama o visini i načinu plaćanja ove takse.

Inače, Uredbom o visini boravišne takse za plovne objekte nautičkog turizma koju je u januaru 2016.usvojila Vlada, propisano je da ona, zavisno od dužine jahte i vremena njegovog zadržavanja, iznosi od 5 eura za jahtu dužine do sedam metara koja u Crnoj Gori ostaje sedam dana, do maksimalnih 120 eura za brod dužine preko 20 metara, koji se u našoj državi zadržava do godinu dana.

Izvor:S. L.

Najčitanije