8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Zbog polaganja kabla poseban režim plovidbe jugozapadno od Jaza

Počeo radove u crnogorskim vodama – kablopolagac GIULIO VERNE – foto shipspotting.org

Specijalni italijanski brod-kablopolagač „Giulio Verne“ počeo je danas sa izvođenjem radova na polaganju i zaštiti elektroda i katoda podmorskog kabla Crna Gora-Italija, od uvale Jaz, jugozapadno prema izlazu iz terirorijalnih voda Crne Gore.

Kablopolagač od 10.774 bruto-tomne dug 133 metra, u crnogorske vode doplovio je prije dva dana iz Napulja, a već danas radio je na desetak milja od obale Donjeg Grblja. Uskoro će se „Giulio Verneu“ pridružiti i specijalni brod za of-šor operacije „Ariadne“ od 11.719 tona, koji plovi pod kiparskom zastavom i koji je juče stigao u luku Bar. Ova dva plovila u crnogorskim vodama radiće do 12.decembra, kada posao na podvodnom kablu preuzima treći specijalni brod „Astrea“ iz Italije koji će radove obavljati do 22 decembra.

Iz Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore, uz navođenje preciznih geografskih koordinata šest tačaka u teritorijalnom moru jugozapadno od uvale Jaz, upozorili su sve nautičare na poseban režim plovidbe koji važi u tom području tokom obavljanja radova na podmorskom kablu, naglašavajući da je zabranjeno približavanje specijalnim brodovima na udaljenost manju od 500 metara.

Izvor:S.L

Najčitanije