8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Zbog Luke Kotor pucaju i opštinska vlast i SDP

Luka Kotor – Foto Ivka Janković

Nastavak 15. sjednice kotorskog parlamenta koja je od 19. februara, već nekoliko puta odlagana zbog neslaganja u vladajućoj koaliciju u Kotoru, juče je ponovo odložena, ovoga puta zbog sukoba unutar Socijaldemokratske partije oko novih članova Odbora direktora Luke Kotor.

Da postoje ozbiljna mimoilaženja u SDP-u bilo je jasno upravo juče, kada su dvije odbornice Krivokapićeve partije, Tena Božović, inače zamjenica izvršnog direktora Luke Kotor i Bruna Lončarević, predsjednice Odborničkog kluba SDP, saopštile suprotne stavove.

Božović, za koju se inače spekuliše da je lider SDP postavio kako bi preuzela rukovođenje Lukom, kazala je da njihovi odbornici neće glasati za imenovanje novih članova Odbora direktora Luke Kotor AD, jer nijesu zadovoljni dosadašnjim vođenjem ove kompanije, dok je Lončarević kazala da to nije stav partije, te da će ona glasati za odluku shodno koalicionom dogovoru. Nakon toga, Božović i još jedan odbornik SDP, napustili su skupštinsku salu, zbog čega nije bilo kvoruma, čime je propao novi pokušaj izbora članova Odbora direktora Luke Kotor, u susret 16. martu za kada je zakazana Skupština akcionara ove kompanije.

Na toj sjednici trebalo bi da bude izabran novi odbor direktora, s obzirom da je predsjednik ovog upravljačkog tijela podnio ostavku.

“Mi ćemo kada je u pitanju predlog za imenovanje novih članova Odbora direktora Luke Kotor AD, glasati protiv jer nismo zadovoljni stručnošću vođenja Luke. Socijalistička narodna partija koja je trebalo da bude manjinska podrška, prerasla je u nešto drugo, postala je većinska, pa je naš stav jasan. Ukoliko neko od članova našeg kluba bude izrazio suprotno mišljenje od ovog, smatrajte to njegovim ličnim nahođenjem”, bila je izričita Božović.

Reagovala je predsjednica Odborničkog kluba SDP Lončarević, koja je kazala da stavove partije u lokalnom parlamentu treba da saopšti ona, a ne Božović.

“Moje mišljenje nije kao njeno. Zapravo, ovo što govorim nije samo moje mišljenje nego mišljenje dijela kotorskog SDP-a. Koalicioni dogovor je postignut prije godinu i po tom dogovoru SNP je trebalo da ima tri člana borda u Luci. Ja sam tada bila protiv toga, ali smo se ipak dogovorili da tako ostane. S obzirom na to da je to bio koalicioni dogovor, ja ću se prilikom glasanja držati onoga što smo se dogovorili”, rekla je Lončarević.

Božović je na to odgovorila: “Ovo što sam iznijela jeste stav SDP-a. Ne vidim taj veći dio članstva o kojem govori gospođa Lončarević. Ne bih dalje diskutovala. Svako će glasati kako misli da treba, neko kako je partija odlučila, a neko prema ličnom mišljenju”, poručila je Božović.

Osim suprotnih mišljenja unutar kluba SDP, iznenađenje je bilo i kada je odbornica opozicione HGI Ljiljana Velić saopštila da će ta partija glasati za odluku o novim članovima Odbora Luke Kotor, te da je to stav stranke.

Željko Aprcović iz DPS-a, kazao je juče da je očigledno da postoji više razloga zbog čega se ne održava skupština.

“Danas je to bila Luka, sjutra će biti Jugopetrol, preksjutra nešto treće. Očigledno je da je došlo do velikih pukotina unutar vladajuće većine u Kotoru, jutros smo evo čak vidjeli da u okviru jednog oborničkog kluba SDP imaju različite stavove. Mi, kao opozicija ne želimo da se našim glasovima dobija ili gubi članstvo u Odboru direktora Luke, i ne želimo da smo saučesnici njihovih unutrašnjih konflikata i sukoba”, kazao je Aprcović.

Najčitanije