7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Završna ljetna fešta Baošićko ljeto (foto)

U nekada malom ribarskom mjestu Baošići, na hercegnovskoj rivijeri, u nedjelju veče je održana završna ljetnja fešta, na kojoj su gosti uz pjesmu, igru i ples , posluženi vinom , ribom i priganicama. Domaćin fešte, predsjednik Mjesne zajednice Mitar Krivokapić ocjenjuje da je za Baošiće, gdje je tokom ljeta odmaralo preko 15.000 turista i naplaćeno preko 60.000 eura boravišne takse, ovogodišnja sezona bila uspješna, ali da se za narednu treba još bolje pripremiti.

Baošićani su tokom jula i avgusta organizovali četiri fešte kojima su željeli da gostima uljepšaju odmor u njihovom mjestu.  Svaka je bila izuzetno usješna, a na sinoćnoj, završnoj okupilo se gostiju možda i više nego na prethodnima koje su održane u jeku sezone. Krivokapić, kaže da je i sam iznenađen dobrim odzivom i pozitivnim reakcijama i ističe da planiraju da tokom iduće glavne turističke sezone organizuju najmanje još dvije ovakve fešte, kako bi svaka grupa gostiju koja dođe na odmor mogla da se bolje upozna sa kulturnim, istorijskim gastronomskim posebnostima ovog kraja.

Mjesto u kome stalno živi 1.300 stanovnika ovog ljeta posjetilo je 15.000 turista, od kojih je “ubrano” 60.000 eura takse. “A prijestonica Cetinje, ovih dana sam procitao u novinarma taj podatak, za isto vrijeme 50.000 eura”, navodi Krivokapić.

Baošićko ljeto
Baošićko ljeto

Ovog ljeta struktura gostiju je bila drugačija u odnosu na prethodne godine, naročito je primijetno povećanje broja gostiju iz Poljske. Krivokapić ističe da u Baošićima postoji kvalitetna ponuda smještaja u domaćoj radinosti, ali da bi ta ponuda bila još boilja i podignuta na viši nivo kada bi bio izgrađen hotelsko turistički kompleks za koji je prije nekoliko godina urađen idejni projekat. Prema tom planu na zemljištu od 5,5 ha u vlasništvu preduzeća Carine, trebalo bi da bude izgrađen hotel kategoriji četiri zvjezdice, vile, depadansi, bazeni, sportski tereni, sadražaji za rekreaciju i zabavu.

Izgradnja hotela jedini je način i za produžetak sezone, zaključuje Krivokapić, uz adekvatnu promociju i kod kuće i u inostranstvu.

S.K

Najčitanije