12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Završeno 10. Otvoreno prvenstvo Crne Gore u prognoziranju vremena

Pogled iz Gornje Lastve

10. Otvoreno prvenstvo Crne Gore u prognoziranju vremena u organizaciji crnogorskog Hidrometeorološkog zavoda završeno je juče. Takmičenje je počelo u novembru prošle godine i imalo je 2 ciklusa po 5 kola. Prognozirala se maksimalna terminska temperatura zraka u tri grada, količina oborina, brzina vjetra, minimalna temperatura u Crnoj Gori i visina snježnog pokrivača na Žabljaku.

Pobijedio je takmičar iz Hrvatske, Dubrovčanin Daniel Pavlinović, član Crometeo tima i poznati dubrovački fotograf i lovac na oluje. Ostvario je najveći broj bodova, a pobjedu je osigurao s bodom prednosti pred drugoplasiranim Jurijem Vukušićem iz Rijeke.

Na 10. prvenstvu učestvovalo je ukupno 38 natjecatelja iz Crne Gore, Slovenije, BiH i Srbije i to od meteorologa amatera, studenata meteorologije do profesionalaca.

Daniel Pavlinović

– Meni je ovo natjecanje bilo najdramatičnije do sada. Pobijedio sam i 2013. godine i to u zadnjem kolu, ali ovaj put je bilo neizvjesno do zadnje sekunde. Da je temperatura u Podgorici bila 0,2°C viša, bio bih drugi. I u tom slučaju bih bio sretan jer bi natjecatelj iz Rijeke sasvim zasluženo bio prvi i bilo bi mi drago.

Cijelo natjecanje smo se pratili u bod i na kraju sam bio bolji za svega jedan bod. Predzadnje kolo sam dva boda na dva parametra izgubio zbog 0,1°C. Bilo je tu peha, ali i sreće i na kraju je ovako ispalo – komentirao nam je svoju pobjedu Dubrovčanin.

Organizator je za pobjednika osigurao nagrade i najavio i novo prvenstvo krajem ove godine.

/Rade Popadić/

Najčitanije