9.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Završena radionica restauracije tvrđave Citadela

Citadela HN

Izložbom na kojoj je pokazano šta je sve urađeno, proteklog vikenda završena je petnaestodnevna škola – radionica restauracije tvrđave Citadela (Mezzaluna,odnosno Macel)  koja je u Herceg Novom okupila studente iz Crne Gore i Srbije, i mlade arhitekte iz Crne Gore i Francuske, koji se bave zaštitom i revitalizacijom graditeljskog nasljeđa.

Oni su od 23. septembra bili angažovani na konsolidaciji dva preostala zida tvrđave Citadela koja se nisu urušila i njihovoj zaštiti od daljeg propadanja. Za izvođenje radova i voditelje radionice bila je zadužena kompanija ZV Design koja je specijalizovana za ovakve vrste intervencija, uz nadzor arhitekata konzervatora iz Francuske, ali i tima arhitekata i konzervatora iz NVO Sinergija i Ilibo design architects.

“Inicijativa za pokretanje projekta obuke i organizacije škole restauracije proistekla iz jednogodišnje saradnje NVO Sinergija i Fondacije Petrović Njegoš na izradi Studije graditeljskog nasljeđa za stari grad Herceg Novi koja traje od jula 2016. godine”, kaže arhitekta Vuk Čvoro iz NVO Sinergija.

Ističe da je pristup  bio interdisciplinaran i dobra prilika za studente i mlade arhitekte da nešto nauče  . Oni su zidali, malterisali,kopali i radili sa radnicima i ostalim stručnjacima sličnih struka, što je dragocjeno iskustvoza sve.

Patrice Regnard-arhitekta iz studija Archipat iz Lyona koji je učestvovao u izradi Studije graditeljskog nasljeđa starog grada Herceg Novog, istakao je da su  izabrali rad na Mezzaluni jer “kao otvorena knjiga pokazuje slojeve istorije grada”.

Aurelien Catros-arhitekta iz Lyona koji je je učestvovao u brojnim radionicama u Francuskoj , rad u Herceg Novom ocjenjuje veoma interesantnim, jer su radili udruženo arhitekti I studenti iz različitih zemalja .

Mila Cvetković studentkinje  Arhitektonskog fakultete iz Niša objašnjava  da su zatekli ostatke tvrđave u lošem stanju i da su nakon čišćenja koristeći autentičan kamen sa razrušenih zidova koji je bio i u moru, zidali po ugledu na stare majstore kako bi sve bilo autentično.

Projekat škola i radionice restauracije tvrđave Citadela ili Mezzaluna realizovan je u okviru Dana evropske baštine 2017, koje organizuje Ministarstvo kulture.

Izvor:S.K.

Najčitanije