8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Završena prva faza radova na sanaciji klizišta na Mojdežu

Predsjednica opštine HN sa saradnicima

Predsjednica opštine HN sa saradnicima

Prva faza projekta sanacije klizišta na Mojdežu, u okviru kojeg je izgrađen i spojen novi tunel Potkop sa starim, završen je. Gradilište su danas posjetili predsjednica Opštine Herceg Novi Nataša Aćimović i direktor Direkcije javnih radova Žarko Živković.

Riječ je o realizaciji prve od tri planirane faze sanacije Potkopa, investicione vrijednosti oko 850 hiljada eura. Projektom sanacije Potkopa obuhvaćene su mjere regulisanja i dreniranja voda . Drugom fazom predviđena je sanacija u krečnjačkoj zoni starog Potkopa do 600. metra, gdje je došlo do izbijanja vodopropusnog čepa – što je prouzrokovalo klizište prije jedanaest godina. Trećom fazom projekta bilo bi obuhvaćeno probijanje do 670 metra. Vlada Crne Gore je za sanaciju Potkopa iz budžeta opredijelila ukupno milion i po eura.

„Možemo iskazati zadovoljstvo završetkom prve faze radova, gdje su otklonjeni mogući uzroci daljeg urušavanja sela Mojdež. Zahvaljujem se Direkciji javnih radova, koji su i sproveli ovu sanaciju. Pred nama je zadatak da zajedno sa Vladom Crne Gore učinimo napore da obezbjedimo dalje ulove za realizaciju preostale dvije faze, a sigurna sam da ćemo i uspjeti. Iako su predviđeni rokovi produženi, možemo zaključiti da su radovi izvedeni kvalitetno, zahvaljujući izvođaču radova kompaniji Bi Kod“, kazala je predsjednica Opštine Herceg Novi Nataša Aćimović.

Potkop
Potkop Mojdež

Kako je kazao direktor Direkcije javnih Radova Žarko Živković, posao je bio malo usporen zbog problema koji su se javili tokom ljeta na 140 metru. Radnici su naišli na veliku kavernu i vodu, ali je taj dio sada saniran.

„Mi smo u drugoj polovini prošle godine počeli u Mojdežu sa radovima i stavili šipove, sanirali put i krenuli u probijanje tunela. Imamo stručni nadzor, i oni su zadovoljni realizacijom posla. Dobar dio se odradio, pa se nadam se da će tako biti i do kraja mjeseca. Cilj jeste da se vodna vrata stave u funkciju čime bi se i riješio problem protoka vode koji je inicirao klizište i to bi brzo mogli uraditi ukoliko taj dio nije puno obrušen“, naglasio je Živković.

Što se tiče starog tunela, prema Živkoviću, radovi će početi, ali treba sačekati i vidjeti da li će taj posao biti urađen do kraja ove, ili početkom sledeće godine.

Potkop Mojdež
Potkop Mojdež

Za prvu fazu je obezbjeđeno oko 850 hiljada eura, dok je za ovu godinu iz kapitalnog budžeta planirano 600 hiljada, i ona će biti uplaćena do kraja ovog posla. Ukoliko bude bilo potrebe da se radi neka ozbiljnija interevencija u starom tunelu, kandidovaćemo sredstva za 2016.godinu, dodao je Živković.

Što se tiče ostalih poslova koji se realizuju preko Direkcije javnih radova, ostalo je dva kilometra lokalnih puteva da se završi. Konkurs je bio raspisan, ali nije bilo zainteresovanih. Tender će se ponoviti i biće otvoren 26. septembra, za posao u vrijednosti od 100 hiljada eura. Živković je napomenuo da se radi i jedan posao na graničnom prelazu Debeli brijeg i na Kobili, u vrijednosti od oko 150 hiljada eura.

Najčitanije