12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Završena prva etapa regate Hiljadu ostrva – Roccabella prva na cilj

Maridivino ulazi u Boku

Roccabella je prva jedrilica koja je stigla na cilj u Porto Montenegro u sklopu prve etape pete regate Hiljadu ostrva (Thousand Islands Race) od Rijeke do Tivta. Ova austrijska jedrilica sa skiperom Edgarom Salmanisom prejedrila je 277 milja i stigla je na cilj za 54 sata, 41minut i 15 sekundi regate.

Nakon Tatjane koja je prije tri godine osvojila treće mjesto sa tivatskim jedriličarima, na ovoj regati u prvoj etapi učestvuju Tivćani sa brodom Selena, jedinim učesnikom iz Crne Gore. Šestočlanu posadu Jana Radan, Jeremija Kurbanović, Predrag Kočović, Matija Grabić, Milan Vasić i kapetan Rian Pilepčić. Jedrilica je registrovana u Jahting klubu Porto Montenegro, koji i sponzoriše ovu jedriličarsku „reprezentaciju“ naregati.

U akvatorijumu Bokokotorskog zaliva, u srijedu 20. septembra održala se i mala regata pod nazivom Hiljadu ostrva +2, u organizaciji Jahting kluba Porto Montenegro, kada jedriličari iz Tivta imaju priliku da jedre sa učesnicima međunarodne jadranske regate, oko dva bokeška ostrva. Regata je otvorena za sve jedrilice sa ORC Club i ORC Internacionalnim sertifikatima.

Dodjela nagrada pobjednicima i koktel za učesnike, medije i goste, za prvu etapu velike regate Hiljadu ostrva i regate Hiljadu ostrva +2, se organizuje večeras, 20. septembra, na bazenu PMYC-a, u 20:00h. Nagrade će biti dodijeljene za prvo, drugo i treće mjesto u svakoj klasi, kao i za najbržu jedrilicu u realnom vremenu.

Flota će takmičenje nastaviti u četvrtak 21. septembra u obratnom smjeru prema Rijeci na istom kursu. Lista učesnika od 21 regatnih tima iz Austrije, Čilea, Hrvatske, Češke, Njemačke, Velike Britanije, Mađarske, Italije, Slovenije, Slovačke i Crne Gore, samo je potvrda koliko je ova regata izazov najboljim svjetskim jedriličarima. Razlog nesumljivo jedan od najpoželjnijih kurseva za navigacijske regate, živopisnost regatnog polja među jadranskim ostrvima, kao i privlačnost starta i cilja – prestižna luka u Rijeci i marina za superjahte i nautičko naselje Porto Montenegro kao jedinstveno na Jadranu. Krstaši će proći između više od 1000 jadranskih ostrva, među kojima su i ostrva Unije, Susak, Premuda, Kornat, Vis, Lastovo i Sveti Andrija.

Regatu možete pratiti putem livetrackinga na linku:

http://www.tracking.com.hr/2017/tir1/2017tir.html

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije