13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Završen vikend posvećen branju i spremanju samoniklog jestivog bilja na Orjenu

Trpezarijski sto u planinarskom domu “Za Vratlom” sa punim pjatima raznorodnih delicija iz prirode, kruna su obuke koja ima za cilj da se samoniklo bilje počne češće nalaziti u našim jelovnicima, ali i na ugostiteljskim menijima.

Trodnevni rad je sasvim opravdao očekivanja, a fotografije najbolje govore o postignutim rezultatima, značajnim mogućnostima i naravno – iskazanoj kreativnosti kuvara. Primjera radi, imali smo priliku probati (slani) sos za paštu pripravljen, ne od pomidora, već od planinskog šipurka. Preporučujemo…

Na ovaj način želi se podignuti nivo znanja o samoniklom jestivom bilju Orjena, kako bi se dio ovog menia sutra mogao naći u turističkoj i kulinarskoj ponudi Boke Kotorske, podsjećaju organizatori.

Da podsjetimo, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Ekološko društvo Boke kotorske i Opština Tivat u saradnji sa partnerskim organizacijama, Opštinom Baška voda, Hrvatskim institutom za održivi razvoj i udruženjem BIOM, organizovali su proteklog vikenda radionicu „Uvod u branje samoniklog jestivog bilja-integracija samoniklog jestivog bilja u turističku kulinarsku ponudu južnog Jadrana”.

U ovo doba godine, sve do prvih jačih mrazeva, Orjen obiluje samoniklim biljem, što divljim voćem, što ostalim, pa će učesnici imati priliku da se upoznaju sa mnoštvom planinskih i polu-planinskih biljaka pogodnih za ishranu, među kojima je dio do sad bio gotovo potpuno nepoznat.

Radionica je organizovana u okviru IPA prekograničnog projekta “Posmatranje ptica i ekoturizam na južnom Jadranu (BETSA), koga finansira Evropska unija u okviru prekograničnog programa Hrvatska-Crna Gora. U događaju, kao pridruženi član, učestvuje i Agencija za razvoj i zaštitu Orjena.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije