12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Završen sajam jaht-čarter industrije u Tivtu

Zabavama za učesnike sajma i posade izloženih jahti, večeras je u Porto Montenegru završeno treće izdanje međunarodnog sajma jah-čarter industrije MYBA Pop-up Superyacht Show koji priređuju menadžment tivatskog nautičkog centra i i prestižna međunarodna asocijacija jahting brokera MYBA.

Sajam čija je osnovna namjera da stručnoj javnosti predstave sve prednosti Crne Gore i Boke Kotorske za razvoj industrije čarterovanja jahti, okupio je preko 80 predstavnika brokerskih i pomorskih agencija, predstavnika osiguravajućih društava, snabdjevača i drugih koji se bave pruććanjem raznih usluga u jahting industriji, kao i više od 20 brodova dužine od 25 do skoro 70 metara. Zainteresovani predstavnici brokera i agencija imali su prilike da u neposrednom kontaktu sa vlasnicima i kapetanima tih brodova i obilaskom samih jahti vezanih na mulu 1 Porto Montenegra, saznaju sve detalje o ponudi tih brodova koji se čarteruju u regionu istočnog Mediterana. Na seminaru koji je održan u subotu u Porto Montenegru, učesnici sajma upoznati su sa svim prirodsnim, ali i administrativno-fiskalnim povoljnostima koje im pružaju Crna Gora, odnosno jadranski region za razvoj jaht-čarter industrije.

„Nakon tri godine rada sa marinom Porto Montenegro na ovom sajmu, imam osjećaj kao da smo kod kuće. Ove godine imamo najbolji „lajn ap“ jahti koje smo imali u ove tri godine. Brokeri i čarter agenti imaju priliku da uđu u svaku od njih jer je suština da se upoznaju sa vlasnicima i kapetanima jahti i da otkriju ovu destinaciju. Svaki put kad dođem ovdje, iznenadim se koliko novih stvari naučimo i njenoj ljepoti. O tome se takođe mnogo govori kada je u pitanju čarter industrija“- istakla je na zvanilnoj ceremoniji otvaranja sajma koja je održana u subotu, Fiona Maureso, predsjednica MYBA asocijacije. Učesnike sajma pozdravio je  drektor marine Porto Montenegro Tony Browne, a svečanom otvaranju ove manifestacije prisustvovali su i  Marko Petričević, generalni direktor Direktorata za upravljanje turističkom destinacijom u Ministarstvu odrćivog razvoja i turizma Crne Gore, kao i direktorka Turističke organizacije Tivat, Gabrijela Glavočić.

Iako vremenske prilike, pogotovo u petak i subotu, nisu išle na ruku organizatorima na sajmu su se ipak okupili neki od veoma interesantnih brodova, poput dvije superjahte iz tzv. Zlatne flote-Golden Shadow (67m), Golden Osprey (30m), te impresivne jahte Riana (42m), Lord of the Seas (58m), Ice Lady (43m), Dragon Fly (31m), Pida (35m)….Među učesnicima su bili i predstavnici nekih od najznačajnijih imena svjetske jahting i čarter industrije, poput kompanija Fraser, Ocean Independence, Northrop & Johnson, Camper & Nicholson i YCO.

Izvor:S.L

Najčitanije