Završen protest – odblokirana Jadranska magistrala

Krtoljani demonstrirali nezadovoljtsvo zbog toga što država povlađuje stranim investitorima preko leđa lokalnog stanovništva

Četvrdesetak minuta trajao je danas opšti prekid saobraćaja na Jadranskoj magistrali između Tivta, Kotora i Budve zbog blokade kotorske raskrsnice – kružnog toka u blizini tivatskog aerodroma. Riječ je bila o preotestu upozorenja mještana Krtola i Krašića koji su na taj način izrazili svoje nezadovoljstvo zbog toga što lokalne i državne vlast ignorišu njihov zahtjev da se obezbijedi nesmetan  pristup javnosti plaži Pržno – Plavi horizonti u Krtolima.

Više od 200 građana sa nekoliko desetina automobile blokiralo je jednu od najporometnijih raskrsnica u Crnoj Gori. Automobile su parkirali usred kružnog toka, a onda su organizovano u grupama, prelazili cestu na pješačkim prelazima kod raskrsnice. Na terenu su bile prisutne dvije  patrole toivatske policije koje nisu preduzimale bilo kakve mjere protiv nezadovoljnih građana, već su ih samo upozorili da ne smiju blokirati saobraćaj i na taj način izražavati svoj revolt. Iako je nekolicina vozača pokazala vidnu nervozu zbog obustave saobraćaja, a kolone u pravcu sva tri grada dostigle kilometarsku dužinu, sve je proteklo bez incidenata osim u slučaju vozača džipa “folksvagen tuareg” barskih tablica koji je pokušao da prođe kroz blokadu a, kada to nije uspio, automobilom se popeo na uređenu zelenu površinu usred kružnog toka, gdje se okrenuo gazeći cvijeće i posađeno ukrasno rastinje.

Protestu upozorenja mještana Krtola i Krašića prisustvovali su aktivisti NVO “Naša Akcija” , “Građanski savez nesvrstanih” i “Tivatska antikopupcijska akcija”, kao i predstavnici “Bokeškog Foruma” i “Tivatske Akcije” koji su izrazili podršku zahtjevima mještana.

Oko 13 sati okupljani građani su se mirno razišli i uspostavljeno je normalno odvijanje saobraćaja.

Predsjenik MZ Krtoli Ivan Starčević je podsjetio da su Opština Tivat, JP Morsko dobro” i Ministarstvo održivog razvoja i turizma ignorisali njihove zahtjeve da se obezbjedi nesmetan i neograničen pristup plaži Pržna – Plavi horizont koja je glavna turistička atrakcija u Krtolima i izvor egzistencje mještana koji žive baveći se turizmom.  Plažu koja je i zvanično proglašeni zaštićeni spomenik prirode “Morsko doboro” je 2013. dalo u 30-to godišnji zakup kompaniji “Qatari Diar” a ugovorom je definisana mogućnost da ta kompanija zabrani pristup bilo kome isim gostima svog budućeg turističkog resorta u Pržnoj “na minimum 70 odsto površine plaže”. Mještani su tražili ukidanje tog ugovora kao neustavnog i nezakonitog i neograničen pristup svima na cijelu površinu jedne od najljepših plaža njma primorju, a što zvaničnici Opštine Tivat, “Morskog dobra” i Vlade nisu podržali ističući da “moraju štititi i interese velikog investitora”.

Blokada
Blokada

“Danas ste imali priliku da vidite kako izgleda zbor građana MZ Krtoli na otvorenom – na kružnom roku koji je krtoljska teritorija. Ko zna gdje će i kada biti sledeći zbor građana u prirodi – može to biti na Plavom horizontu, može opet ovdje, može ispred zgrade Opštine Tivat… Vidjećemo što će niti jer se nadležni ne odazivaju na brojne naše vapaje da ovaj problem riješimo na normalan, sistemski i zakonski način, dogovorom. Ignoracija koju lokalne i državne vlasti pokazuju prema građanima Krtola  navodi nas da se zapitamo u čijem interesu oni rade – nas građana koji plaćamo porez i poslodavci smo tih vlasti, ili “strateških stranih investitora”. Mi ne želimo da budemo “Njeguši na moru”, da imamo more ali da ga samo gledamo jer mu ne možemo prići i od toga imati egzistenciju naših porodica.”- istakao je Ivan Starčević dodajući da ako institucije sistema neće da rade svoj posao “narod mora pribjeći institucuji samopomoći jer ove maćehe iz Opštine Tivat i Vlade nam očito ne žele pomoći”. Istakao je da problem ograničavanja pristupa moru ne pogađa samo Krtoljane već i sve druge građane Crne Gore pa su im podršku već uputili ulcinjski “Mogul”, “Naše ognjište” iz Buljarice, , “Jaz-Mrčevo polje” iz Budve, “Matica Boke” i niz drugih NVO.

Nakon okončane blokade raskrsnice, Krtoljani su u koloni sa više desetina vozila uz sviranje sirena, napravili i krug po Tivtu.

IzvorS. Luković
Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.