20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Završen projekat uspostavljanja rezervata prirode na Solilima

Danas na Solilima
Danas na Solilima

Ono što je na Solilima urađeno u protekle skoro tri godine, najbolji je primjer uspjeha koji se može postići otvorenom i dobrom saradnjom države, NVO sektora i međunarodnih organizacija i donatora – ocijenjeno je dsnas u Tivtu, na završnoj konferenciji projekta „Doživljavanje prirode na istorijskim tivatskim Solilima na crnogorskoj obali – povezivanje zaštite prirode i regionalnog razvoja“.

Saveljic-sa-njemcima-danas-na-Solilima
Saveljic-sa-njemcima-danas-na-Solilima

Projekat su realizovali su Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore iz Podgorice, Opština i Turistička organizacija Tivat, JP „Morsko dobro“, njemačka ekološka organizacija „EuroNatur“ i njemačka državna Fondacija za zaštitu prirode DBU, a njime je jedinstveno područje slanih močvara i bivše solane u južnom dijelu Tivatskog zaliva, pretvoreno u zaštićeni rezervat prirode sa svom infrastrukturom za posjetioce koji uživaju u posmatranju ptica i netaknutoj priordi. Solila koja pokrivaju površinu od oko 150 hektara, 2008 su formalno proglašena zaštičenim parkom prirode, a 2013 zvanično su uvrštena u Ramsar listu međunarodno važnih močvarnih područja. Od ukupno registrovanih 342 vrste ptica u Crnoj Gori, 114 vrsta je registrovano na samim Solilima, a od toga čak 109 primjećenih vrsta uživa neki vid zaštite. Ovo područje je kao drevna solana sa brojnim arheološkim nalazima, veoma vrijedno i u kulturno-istrojskom smislu.

“U odnosu na 2010 kada sam prvi put bio ovdje, vidi se ogroman napredak ovog projekta i samog zaštićenog područlja Solila što je zaista impresivno. Stoga se zahvaljujem svim partnerima koji su učestvovali u ovom projektu koji može biti i odličan reper za zaštitu drugih sličnih područja nekadašnjih solana na Mediteranu.”- kazao je Ulrih Vite, predsjednik DBU-a. Ta fondacija godišnje investira oko 50 miliona eura u projekte unapređenja i zaštite prirode u Njemačkoj i zemljama EU, a u posljednje vrijeme posebno je fokusirana na jugoistočnu Evropu. Uz finansijsku podršku DBU, na Solilima su u protekle dvije ipo godine sprovedene brojne aktivnosti u cilju stvaranja uslova za posjetioce, kao i promocije ovog područja kao ekoturističke destinacije.

Danas na Solilima
Danas na Solilima

“Solila su na našoj mapi važna i istaknuta tačka koju moramo štititi, ulagati i uživati u njima. Treba raditi i dalje kako bi ova zaštićena lokacija postala mjesto na koje bi odlazili mladi i stari i bila dragulj Bokokotorskog zaliva.“- istakla je gradonačenica Tivta dr Snežana Matijevičć, dok je dirkteror JP “Morsko dobro” Predrag Jelušić kazao da je ta firma u uređenje i izgradnju infrastrukture za posjetioce na Solilima, do sada investirala preko 130 hiljada eura.

“Naši planovi su dodatni sadržaji za posjetioce, monitoring stanja i promjena u rezervatu prirode i nova infrastruktura koja će naglasiti ekološku i kulturološku vrijednot Solila.”-. kazao je Jelušić dodajući da se razmišlja o obnovi jednog bazena za proizvodnju soli na tradicionalan način i kanala kojima se on snabdijeva vodom, kako bi se i to prikazalo turistima i posjetiocima.

Sa zavrsne konferencije
Sa zavrsne konferencije

Ističući da su Solila jendo od najvažnijih preostalih slanih močvarnih staništa na tzv, Jadranskom vazdušnom koridoru koji prelaze ptice selice, predsjednik “EuroNatura” Gabriel Švaderer pohvalio je sve što je postignuto na zaštiti i adekvatnoj valorizaciji tog vrijednog objekta prirode, dodajući da je u sklopu projekta napravljen i menadžment plan za Solila, ali se o njemu Ministarstvo održivog razvoja i turizma još nije izjasnilo.

“Pozivam Mnistarstvo da to konačno i uradi jer je zaista ogromno postignuće ovo što je napravljeno na Solilima – sam prostor je u mnogo boljem stanju nego 2008, dodali su se u njega adekvatni sadržaji, turisti su dobili novu atrakciju koja ih interesuje, a lokalno stanovništvo nešto na što su ponosni i što žele da sačuvaju. Solila su pravi nacrt kako treba raditi i putokaz za zaštitu i valorizaciju ostalih sličnih vrijednih područja prirode u Crnoj Gori.” – kazao je Švaderer dodajući da tu prvenstveno misli na ulcinjsku solanu “koja je sada, iskreno govoreći, u jako lošem stanju”.

Danas na Solilima
Danas na Solilima

Predsjendik CZIP-a Darko Saveljić naglasio je da je “oduševljen jakom podrškom” koju su sve lokalne vlast u Tivtu posljednjih godina pokazivale prema projektu na Solilima.

“Zaista sam srećan što kolegama iz Njemačke mogu da kažem i pokažem jedno malo čudo koje je pravo partnerstvo između državnih institucija, NVO sektora i stranih donatora i organizacija, moglo da postigne. Iako su Solila tek na pola puta do onoga kako bi na kraju trebala biti, već sada ovdje imamo jako puno toga da pokažemo posjetiocima kojih je sve više, posebno od februara kada smo uveli stalnog vodiča, pa ovdje dolaze turisti u aranžmanima agencija, kao i školska djeca na edukaciju.”- istakao je Saveljić dodajući da se uprkos brojnim zalaganjima i trudu ekologa i ornitologa, “ni djelić od ovoga što smo zajedno postigli u Tivtu, ne postiže na solani u Ulcinju, a koja je ekološki i prirodnjački, mnogo zbnačajnija od Solila”.

 

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije