15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Završena implementacija projekta “Udahnimo život zaleđu – selo Kameno”

Izradom murala „Kotobiljska bitka“  završen je, prije najavljenog roka,  projekat “Udahnimo život zaleđu – selo Kameno” koji je inicirala, organizovala i koordinirala  Agencija za razvoj i zaštitu Orjena Opštine Herceg-Novi, a čija je implementacija otpočela u avgustu 2016. godine.

Za ovaj projekat, Turistička organizacija Herceg Novi je dobila finansijsku podršku u iznosu od 15.000 eura, u okviru poziva “Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori”, koji realizuju UNDP i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, iz sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu.  Ukupan planirani budžet  je 36.065,59, a implementacija je trebalo da traje do aprila 2017. godine.

Projekat je uspješno i prije roka priveden kraju, zahvaljujući izuzetno dobroj saradnji nosioca, Turističke organizacije Herceg-Novi i partnera: Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Agencije za izgradnju i razvoj Herceg-Novog, Mjesne zajednice Kameno i DOO “Stanovčić”. Uključili su se i mnogi volonteri, NVO organizacije i sportski klubovi i preduzetnici, koji su svojim radom i donacijama podigli ukupnu vrijednost projekta.

Kotobiljski izvor
Kotobiljski izvor

U okviru „Udahnimo život zaleđu – selo Kameno“ realizovano je sljedeće:

  • očišćena je, opremljena i signalizovana pješačka i pješačko biciklistička staza;
  • na atraktivnim vidikovcima duž trase postavljeno je 10 brdskih klupa;
  • postavljeno je: 17 znakova vertikalne signalizacije; šest malih info tabli sa osnovnim informacijama o atraktivnim mikrolokacijama na stazi (Matkovića most, izvor Zelenac, Tajno brdo, Gručalica, Šilobod, Kotobiljski izvor); devet velikih info tabli sa mapama biciklističkih i pješačkih staza u zaleđu, uključujući i veliku info tablu „Kotobiljska bitka“ koja sadrži osnovne informacije o ovom događaju opjevanom i u “Gorskom vijencu”;
  • na 1700 metara starog kolskog puta urađena je horizontalna signalizacija pa je put adaptiran u pješačko-biciklističku stazu;
  • pješački prilaz Kotobiljskom izvoru prilagođen je za prolazak pješaka, izgradnjom kamenih stepenica;
  • na putu Herceg-Novi-Trebinje, u neposrednoj blizini Kotobiljskog izvora, izrađen je parking za automobile i autobuse, a prilaz do pješačke staze koja vodi do izvora je prilagođen za prolazak pješaka;
  • staro autobusko stajalište na Kamenom rekonstruisano je u stanicu za bicikla;
  • izrađen je atraktivni mural „Kotobiljska bitka“ koji je upotpunio i osavremenio novi izgled prilaza Kotobiljskom izvoru.

Turistička organizacija je, kao svoj poseban doprinos uspješnoj realizaciji projekta, a zbog diverzifikacije turističkog proizvoda Herceg-Novog, kupila i donirala osam kvalitetnih bicikala ukupne vrijednosti  2.700 eura, koji će moći da se iznajme na bike-stanici.

Zvanično otvaranje pješačko-biciklističke staze zakazano je za 24. januar, za kada je najavljen i dolazak  stalne predstavnice UNDP-a za Crnu Goru i stalne koordinatorke sistema Ujedinjenih nacija, Fione Mekluni.

 

Najčitanije