16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Završen Nacrt PUP-a Herceg Novi

PUP HN

Nacrt Prostorno urbanističkog plana (PUP) Herceg Novi završen je i zvanično predat naručiocu, Opštini Herceg Novi, saopšteno je iz te opštine. Sekretarijat za prostorno planiranje i izgradnju tog grada uputiće Nacrt PUP-a na mišljenje nadležnim organima.

Kako je saopšteno iz opštine, predsjedniku Stevanu Katiću nacrt je predao tim obrađivača Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, na čelu sa direktorom Borom Lučićem i stručni rukovodilac tima, prof.dr Milica Bajić Brković.

“U narednom periodu opštinski Sekretarijat za prostorno planiranje i izgradnju uputiće Nacrt PUP-a na mišljenje nadležnim organima, institucijama i javnim preduzećima lokalne uprave, u skaldu sa Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata”, navodi se u saopštenju.

Po dobijenim saglasnostima, napominju, Nacrt se dostavlja na mišljenje nadležnom ministarstvu, a nakon njihovog pozitivnog mišljenja, dodaju, može se ići na javnu raspravu, zajedno sa Nacrtom Izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu.

“Po održanoj javnoj raspravi slijedi izrada Predloga Plana, koji se dostavlja na saglasnost nadležnim organima. Nakon pribavljanja svih saglasnosti Predlog PUP-a ide na usvajanje u Skupštini opštine Herceg Novi”, kazali si uz opštine.

Izrada Nacrta Prostorno-urbanističkog plana trajala je 15 mjeseci.

PUP HN

“U tom periodu Agencija ostvarila saradnju sa Opštinom Herceg Novi, Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Republičkim zavodom za urbanizam i projektovanje, Upravom za nekretnine, Upravom za zaštitu kulturnih dobara, MONSTAT-om, gradskim javnim preduzećima, Agencijom za razvoj i zaštitu Orjena”, navodi se u saopštenju.

Kkao se dodaje, ostvarena je i saradnja sa građanima, i to direktno kroz tri radionice, ali i indirektno putem sprovedenih anketa.

Na izradi Nacrta učestvovala su 34 eksperta i saradnika iz 16 različitih oblasti, a poslom je rukovodila profesor dr Milica Bajić Brković, istaknuti stručnjak u oblasti urbanizma.

“Obrađene su sledeće teme: prirodne karakteristike planskog područja, stanovništvo i socijalni razvoj, društvene djelatnosti, privreda, poljoprivreda, prostorna organizacija, urbani i ruralni razvoj, turizam, zdravstveni turizam, transportni sistem, hidrotehnička infrastruktura, elektroenergetska infrastruktura, elektronska komunikaciona (telekomunikaciona) infrastruktura, energetska efikasnost i OIE, životna sredina, prirodna dobra, kulturna dobra, generalna urbanistička rješenja za Herceg Novi, Igalo i Zeleniku, strateški prioriteti, investicije, pravila uređenja prostora, smjernice za sprovođenje planskog dokumenta, smjernice za primjenu PUP-a na donijete lokalne planske dokumente i smjernice za primjenu PUP-a OHN na planske dokumente čija je izrada u toku”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije