15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Završen Jazz summer Montenegro festival

Jazz summer Montenegro festival
Jazz summer Montenegro festival

Hercegnovski Jazz summer Montenegro festival, koji je uz podršku Turističke Organizacije Herceg Novi, organizovala Muzička škola, zatvoren je na najbolji mogući način – sjajnim koncertom kvarteta “Pippo Corvino” u čijem su sastavu Filip Gavranović na gitari (Austrija), Anil Bilgen ( klavir, Turska ), Miha Koren ( bas, Slovenija ), Pietro Ricci (bubnjevi, Italija )

,,Uglavnom sviramo svoje autorske kompozicije, međutim kako prvi put gostujemo ovdje željeli smo da na neki način opipamo teren, tako da smo se odlučili da nam repertoar budu prepoznatljivi džez standardi koje smo svirali uglavnom u mojim aranžmanima. Nismo očekivali ovoliko publike, ali kako je sala bila prilično ispunjena i to je uticalo na dobru atmosferu i na našu inspiraciju. Tako da smo veoma zadovoljni. Ovo je prvi put da smo na hercegnovskom Jazz festivalu i odlazimo sa jako lijepim utiscima’’, kazao je Gavranović neposredno po završetku jednosatnog nastupa u Dvorani Park i dodao da je hercegnovski koncert i prvi nastup u punom sastavu u Crnoj Gori Pipp Corvino kvarteta. Prilično dobor ispunjena Dvorana Park je nekako bio i logičan slijed prethodnih večeri Jazz summer Montenegro festivala , kada su na prepunom Trgu od muzike, ispred Muzičke škole i crkve svetog Jeronima u starom gradu, nastupili Michael Supnick (USA), Filippo Rodolfi (Ita), Jelena Jovović, Branko Marković (Srb) kao i kolosi crnogorske jazz scene Zoran Ćetković Ćele i Miodrag Šule Jovović

,,Ja sam prezadovoljan. Zaista nisam znao šta će biti na posljednjem koncertu, kako će to izgledati, ali ispostavilo se da sam u ove tri večeri fesivala, uspio da postignem da imamo zastupljene sve verzije džeza. Dakle od tradicije, koju nam je donio i predstavio Majkl Sapnik, pokazavši kako treba da izgleda džez tradicija i istorija, preko predivnog nastupa Jelene Jovović i njenog koncerta kojim su sublimirane sve velike džez pjevačice poput Ele Fitzdžerald i Sare Von, pa do večerašnje potpuno druge dimenzije sviranja i čitanja džez standarda’’, kazao je selektor festivala i legenda hercegnovske muzike, Dragan Karlo Đorđević. Podsjetimo da su toko festivala u prijepodnevnim termina održavane radionice, jer je kako su poručili organizatori, cilj festivala bio i edukativni segment, kako bi se ovaj pravac prbiližio mlađim generacijama.

Jazz summer Montenegro festival
Jazz summer Montenegro festival

“Imali smo jako malo vremena, ali smo zaista napravili fantastičan posao. Ono što mi je veoma drago jeste da je ovo samo početak moje saradnje sa Muzičkom školom, jer direktorica Nada Karadžić ima u planu da nastavimo sa radionicama i tokom školske godine. Već sljedećeg festivala vjerovatno ću biti i članica Savjeta što me veoma raduje”, poručila je Jelena Jovović koja je vodila radionice, a direktorka festivala i Muzičke škole, Nada Karadžić, kazala je da će nastojati da ovaj džez festival svojim kvalitetom i edukativnim karakterom zauzme vodeće mjesto u kulturnoj ponudi grada i da po tome bude prepoznatljiv u Crnoj Gori i mnogo šire. Jazz summer Montenegro festival su uz podršku Opštine i Turističke Organizacije Herceg Novi, organizovali Muzička škola i NVO Fortuna Herceg Novi.

Jazz summer Montenegro festival
Jazz summer Montenegro festival

Najčitanije