Završavaju polaganje trećeg – središnjeg dijela podmorskog kabla

NEXANS – SKAGERRAK polaganje kabla

Kada kompletan projekat bude gotov, Crna Gora će biti u središtu energetskih tokova povezujući se sa energetskim sistemom Italije i Zapadne Evrope, čime će postati energetska spona zapadnog Balkana sa Evropskom unijom (EU).

“Terna će danas položiti posljednje metre trećeg-središnjeg dijela podmorskog kabla, koji će povezati dva dijela kabla koji su ranije položeni u Jadransko more”, prenosi Pobjeda iz izvora bliskih kompaniji Terna.

Kabl se polagao sa broda Skarerak norveške kompanije Neksans, koji je specijalizovan za polaganje kabla. Ukupna dužina kabla između Peskare i Rta Jaz iznosi 455 kilometra, od čega je dužina podmorskog dijela 433 kilometra.

Terna je početkom 2015. godine od italijanske obale položila 136 kilometara, a početkom decembra prošle godine završeno je polaganje 157 kilometara kabla sa crnogorske strane, od Rta Jaz ka Italiji.

Pri polaganju kabla radovi su se izvodili po dnu Jadranskog mora na dubini koja je dostizala i do 1,2 hiljade metara, sa nominalnim kapacitetom prenosa jednosmjerne struje od hiljadu megavata (MW).

Kompletan projekat energetskog povezivanja Crne Gore i Italije trebalo bi da bude završen krajem naredne godine.

Ranije je najavljeno da će se istovremeno i paralelno sa energetskim položiti i optički kabl za telekomunikacione veze.

Početkom oktobra prošle godine je počelo polaganje kopnenog dijela kabla sa crnogorske strane dužine oko šest kilometara, od Rta Jaz do trafostanice Lastva.

U okviru ovog projekta Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) gradi trafostanicu Lastva i 400- kilovoltni dalekovod Lastva –Čevo–Pljevlja.

Za izgradnju trafostanice Lastva kao dio glavnog projekta investiraće se 38,5 miliona eura, dok će investicija za dalekovode od Lastve do Čeva iznositi 28,5 miliona eura, a za dalekovod od Čeva do Pljevalja 39 miliona eura.

Ministarstvo održivog razvoja izdalo je početkom godine građevinsku dozvolu kompaniji Terna Crna Gora za izgradnju trafostanice, u Lastvi Grbaljskoj, koje je dio projekta energetskog povezivanja Crne Gore i Italije.

To konvertorsko postrojenje vrijedno oko 80 miliona eura, nalaziće se u neposrednoj blizini trafostanice Lastva Grbaljska, koju u okviru istog projekta gradi CGES. Isto takvo konvertorsko postrojenje se gradi i na italijanskoj strani u blizini Peskare.

Ugovor o povezivanju Italije i Crne Gore energetskim kablom potpisan je sredinom novembra 2010. godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi oko milijardu eura.

 

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.