16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Zaprašuju surlaša i sjeku uništena stabla

Lastovska riva

Prvo ovogodišnje tretiranje palmi insekticidima u borbi protiv štetočine – crvenog surlaša počeće u četvrtak 2.marta – saopštila je Opština Tivat.

Tretiranje palmi vrste kanarska datula (Phoenix canariensis) obaviće se na javnim površinama, a vršiće ga ovlašćena firma „Ekoplant“ iz Podgorice uz nadzor stručnog lica iz Komunalnog preduzeća  Tivat.

“Sa tretiranjem će se početi od šetališta Iva Vizina – lučica Kalimanj i dalje prema Seljanovu, a potom i ostali dijelovi naše opštine. U slučaju nepovoljnih vremenskih uslova (vjetar, kiša) tretiranje će se odložiti, o čemu će se javnost blagovremeno obavjestiti. Obavještavamo i pčelare sa područja Tivta da od navedenog perioda adekvatno zaštite pčelinja društva”- stoji u saopštenju.

Tretiranje palmi će se vršiti sa insekticidom na bazi imidakloprida (Confidor). Iz lokalne uprave pozvali su  i privatne vlasnike koji u svojim dvorištima imaju palme vrsta kanarska datula da se radi zaštite stabala i spriječavanja daljeg širenja ove štetočine, odazovu akciji tretiranja palmi koje se nalaze u njihovom posjedu. Preporuka je  da se insekticidom tretiraju i već zaražene palme.

Inače, problem sa palminim surlašen na području Tivta već poodavno dobio je zabrinjavajuće dimenzije jer je sve više zaraženih palmi, a država se do sada baš i nije “pretrgla” u pokušajima sa suzbije pošast koja prijeti da potpuno izmijeni pejsaž tog grada, poznatog po brojnim drvoredima velikih kanarskih palmi.

Do sada je na nekoliko destina plami na javnim i privatnim površinama obavljen najradikalniji zahvat uklanjanja cijele krošnje do zdravog dijela stabla – tzv. dendrohirurgija, a koja i inače ne daje velike garancije u uspjeh i obnovu napadnutog stable. Mnoge palme morale su da budu potpuno posječene. Opština Tivat prije desetak dana objavila je i tender vrijedan 8 hiljada eura za izbor izvođača radiova na daljoj dendroghirurgiji i uklanjanju uništenih stabala palmi, a po kome će uklanjanje čitave krošnje biti sprovedeno na još 10 palmi, koliko će ih se i potpuno posjeći.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije