Započeo projekat „4M“ za zaštitu podmorja CG – HR

Istraživanje morskih pećina
Istraživanje morskih pećina

Projekt „Kartiranje, monitoring i upravljanje prekograničnom Natura 2000 mrežom na moru“ skraćenog naziva „4M“ s kojim se želi potaknuti prekogranična saradnja Hrvatske i Crne Gore vezano za zaštitu podmorja počo je da se sprovodi.

Udruga Sunce će kao koordinator projekta sljedeća 24 mjeseci surađivati s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko – neretvanske županije te crnogorskim partnerima, ekološkom udrugom Green Home i Agencijom za zaštitu životne sredine Crne Gore, na brojnim aktivnostima vezanim za unaprjeđenje upravljanja morskim resursima na prekograničnom području Hrvatske i Crne Gore (Cavtat – Prevlaka, HR i Arza – Platamuni, CG), saopštili su nam iz udruge Sunce – Split.

Opšti cilj projekta je poboljšano upravljanje i smanjenje utjecaja na morska staništa i vrsta od interesa za EU Zajednicu u prekograničnom području.

Projekt se finansira u sklopu Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Crna Gora IPA II Ukupna vrijednost projekta je 333.253 eura, a EU financira projekt s 283.265 eura.

Istraživanje morskih pećina
Istraživanje

Specifični ciljevi su povećati kapacitete i poboljšati međusektorsku suradnju u identifikaciji, monitoringu i upravljanju morskim staništima i vrstama. Povećati kapacitete za prikupljanje podataka o rasprostranjenosti i statusu morskih staništa i vrsta. Povećati svijest glavnih korisnika Jadranskog mora kako bi se smanjio njihov utjecaj na morski okoliš.

Glavne aktivnosti projekta uključuju:
• Seminar o identifikaciji i upravljanju morskom ekološkom mrežom;
• Trening – planiranje upravljanja;
• Izrada mjera/plana upravljanja za morsku ekološku mrežu;
• Jačanje kapaciteta za kartiranje podmorja i monitoring;
• Kartiranje morskih staništa/vrsta u potencijalnim Natura 2000 područjima i uspostava monitoringa livada morske cvjetnice posidonije.
• Kampanja za podizanje svijesti među nautičarima u prekograničnom području HR/CG vezano za zaštitu podmorja.
• Program edukacije u svrhu podizanja razine svijesti kod lokalnih prekograničnih zajednica, posebno djece školske i predškolske dobi.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.