Zamućenost mora – Od otpadnih voda ili zemlje ?

Trašte
Trašte

U zalivu Trašte, u neposrednoj blizini budućeg turističkog naselja Luštica Bay i kanalizacionog ispusta Kotor –Tivat –Trašte, juče je došlo do zamućenja more pa se u prvom momentu pretpostavljalo da je sa gradilišta na lukobranu marine, koje gradi kompanija „Luštica Development”, javlja radio Tivat.

Međutim, iz kompanije su poslali fotografije potvrđujući da razlog zamućenja nije gradilište.

Prije nego što su vidjeli na kom je dijelu zamućenost mora, inspektori za bezbjednost plovidbe na moru iz kotorske Lučke kapetanije su pomislili da je u pitanju zagađenje od otpadnih voda, koje izlaze u zaliv bliže obali nego što je predviđeno jer jeoštećen kanalizacioni ispust Kotor- Tivat-Trašte. Na oko 1700- 1 800 metara od obale luštičkog poluostrva, podmorski kanalizacioni cjevovod je prekinut u dužini od oko 200 metara pa se otpadne vode zbog toga izlivaju blizu obale i na dubini mora od samo 27 metara.

Na problem otpadnih voda u zalivu Trašte građani su ukazivali dugi niz godina, ali pravo stanje pokazaće se tek izradom „Studije uticaja otpadnih voda na morski ekosistem u pograničnom dijelu između Hrvatske i Crne Gore”, koju u sklopu međugraničnog projekta „JASPPer” realizuju Odjel za hidrografiju u Hrvatskom hidrografskom institutu iz Splita, Sektoro za hidrografiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore i Instiut za biologiju mora iz Kotora.

Trašte more
Trašte more

Iz Lučke kapetanije u Kotoru su kazali da se, kada je jučerašnje zagađenje u pitanju, ipak radi o površinskom, a ne dubinskom zagađenju.Oni nisu isključili ni mogućnost da je zamućenje došlo od radova koji se odvijaju na gradilištu u blizini, ali u svakom slučaju kako su istakli, inspektori će danas izaći na teren i pokušati da utvrde odakle je prljavština stigla i ko je krivac zato.

Izvorwww. radiotivat.me
Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.