11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

„Zalivski Aligator“ doletio iz Misisipija u Boku

Photo: Boka News
Photo: Boka News

Transportnim avionom tipa C-130 „Hercules“ američke vojske, juče poslijepodne na aerodrom Tivat iz SAD je stigao dio Flotnog tima za preglede (Fleet Survey Team-FST) Hidrografske službe američke Ratne mornarice (NAVOCEANO). Sedmočlani tim sa dosta specijalne hidrografske i okeanografske opreme i posebno opremljenim 12-metarskim aluminijumskim čamcem tipa „Sea Ark“ za hidrografski pregled plitkih područja, u Tivat je doputovao iz svoje baze u „John Stennis Space Center-u“ u saveznoj državi Misisipi, na obali Meksičkog zaliva. „Hercules“ koji ih je prevezao, nakon leta preko Atlantika, na kratko se radi dopune gorivom, zaustavo na aerodromu Šenon u Irskoj, odakle je stigao u Tivat i iskrcao svoj neuobičajeni teret.

Plovilo FST tima nosi ime „Gulf Gator“ (Zalivski aligator), prebačeno je u marinu Porto Montenegro gdje će biti bazirano do kraja novembra koliko će se američki hidrografi zadržati u Boki. U saradnji sa Mornaricom VCG i Sektorom za hidrografiju Hidrometeorološkog i seizmološkog zavoda Crne Gore (SHO), pripadnici američkog FST tima će tokom narednih mjesec dana, upotrebom najmodernije opreme poput tzv.multibeam tegljenog sonara, obaviti detaljna hidrografska mjerenja ulaza u Boku, Hercegnovskog i Tivatskog zaliva i Kumborskog tjesnaca. Prikupljene informacije koristiće za dalje intenziviranje crnogorsko-američke vojne saradnje koja je posebno uspješna u domenu Mornarice, dok će naše civilne institucije poput SHO, dobiti neohodne podatke za izradu elektronske navigacijske karte Bokokotorskog zaliva.

GULF GATOR juce u Porto Montenegru 2_resize
Photo:Boka News

Ovo je več drugi dolazak hidrografa američke Ratne mornarice u Boku gdje su oni prvi put radili 2007 godine, a planirano je da uskoro na specijalističku obuku u SAD bude poslat jedan pripadnik Mornarice VCG i stručnjak SHO. Za vrijeme boravka u Boki, američki hiodrografi biće smješteni u Tivtu, a logističku i tehničku podršku za smještaj njihovog broda i opreme pružile su kompanije Porto Montenegro i „Yu Briv“. Ovo je već drugi put da elitni tivatski nautički centar pomaže crnogorsko-američke aktivnosti u domenu vojne saradnje jer su u Porto Montenegru u oktobru 2012, bili smješteni specijalno obučeni delfini američlke RM i njen tim za potragu za neeksplodiranim ubojnim sredstvima na dnu mora.

Photo: Boka News
Photo: Boka News

Fleet Survey Team koji je direktno podčinjen Hidrografskoj službi RM SAD, ali i američkoj Nacionalnoj administraciji za okeanografiju i atmosferu (NOAA), čini 65 vojnih i civilnih stručnjaka. U suštini, ovo je logistički tim za brze intervencije koji obezbjeđuje neophodne hidrografske podatke za eventualno angažovanje američke Ratne mornarice u dalekim područjima, odnosno pomaže civilnim instutucijama drugih država u sakupljanju i obradi podataka od značaja za bezbjednost plovidbe u njihovim vodama. FST ima veoma širok dijapazon plovila i opreme, posebno prilagođenih za rad u obalnim i plitkim područjima gdje se dubina mora kreće između 50 i 200 metara, ali i na samom obalnom rubu i ušćima rijeka gdje stručnjaci FST za kratko vrijeme mogu prikupiti sve podatke od interesa za recimo, planiranje mornaričkih desantnih operacija. NAVOCEANO u oblasti hidrografije ima vema izraženu međunarodnu saradnju, pa su američki stručnjaci na tim poslovima do sada bili angažovani u teritorijalnim preko 40 država svijeta sa kojima imaju partnerske ugovore, a među kojima je i Crna Gora.

Najčitanije