16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Zaledilo se more u Krtolima

Jaka bura i izuzetno niska temperatura koja se tokom noći spuštala i ispod -5 stepeni Celzijusa, napravili su sinoć led na površini mora u dijelu Tivatskog zalica uz Obalu Đuraševića.

Iako se na površini nije stvorila kompaktna ledena kora, zbog valova koje je nosila bura, morem su ipak plutali brojni manji komadi leda, što ne pamte ni najstariji mještani u Krtolima. Ranijih godina dešavalo se da se more zaledi u Kotorskom zalivu na dijelu kod Morinja, Kostanjice i Stoliva, ali niko ne pamti da se to dešavalo u Tivatskom zalivu koji je prostorno najveći dio akvatorijuma Boke Kotorske. Ipak, u uvali između Ostrva cvijeća i obale Krtola zbog relativno plitkom mora i djelimične zavjetrine od udara bude, kombinovano sa, za Boku neoubičajeno niskim temperatirama vazduha, stvorili su se preksinoć povoljni uslovi da dođe i do djelimičnog leđenja mora u ovom dijelu zaliva.

Inače, jaka bura koja je i sinoć duvala, nosila je tzv. morsku prašinu, a valovi su zasipali obalu pa je na nekoliko mjesta duž tivatske obale i danas tokom cijelog dana bila primjetna ledena kora od smrznute morske vode.

Za razliku od prethodna dva dana kada je jaka bura poremetila redovno odvijanje aviosaobraćaja, na tivatskom aerodromu danas su se letovi normalno odvijali, sa izuzetkom jednog Montenegro Airlinesovog leta iz Beograda, a koji je u popodnevnim satima preusmjeren za Podgoricu.

Izvor:S. L.

Najčitanije