Zajedničko sjećanje na žrtve sa parobroda „Cetinje“

U Tivtu obilježena 70-ta godišnjica najveće pomorske tragedije u Crnoj Gori

Kao što je tragedija 10.decembra 1944 ujedinila lokalno stanovništvo u Boki, Italijane i Njemce, tako je juče 70-ta godišnjica potonuća parobroda „Cetinje“, u Tivtu na komemoraciji, zajednički povezala brojne domaće i strane institucije i pojedince koji su se došli pokloniti sjenama žrtava najveće pomorske nesreće koja se ikada dogodila na Crnogorskom primorju.

Toga hladnog decembarskog jutra, smrt u vodama Tivatskog zaliva našlo je preko 240 ljudi, žena i djece – lokalnog stanovništva, pripadnika partizanskih jedinica, italijanskih partizana iz divizije „Garibaldi“, te zarobljenih njemačkih vojnika. Svi oni vozili su se malim parobrodom „Cetinje“, prvim civilnim trgovačkim brodom što je u tek oslobođenoj Boki Kotorskoj podigao zastavu nove, socijalističlke Jugoslavije i koji je tog jutra obavljao tek drugo po redu putovanje na tek obnovljenoj, redovnoj liniji Kotor- Tivcat-Herceg Novi. Dok je plovio od Tivta prema Novome, brod pod zapovjednštvom kapetana Boža Paparele iz Dubrovnika, oko 8.50 sati gotovo na sredini Tivatskog zaliva, naišao je na magnetnu protivbrodsku minu što su je položile njemačke mornaričke jeidnice prije svog povlačenja iz Boke. Strahovita detonacija bukvalno je raznijela preopterećeni maleni parobrod od samo 100 tona, na kome se nalazilo preko 250 ljudi.

Eksploziju i potonuće „Cetinja“ koji je sa morske površine iščezao za manje od dva minuta, preživjelo je samo 11 ljudi, među kojima i teško povrijeđeni kapetan Paparela. Iako precizan broj stradalih nikada nije pouzdano utvrđen jer nije vođena precizna evidencija ukrcanih putnika, smatra se da je u potonuču parobroda „Cetinje“ 10.decembra 1944 stradalo oko 240 ljudi.

Sa komemoracije
Sa komemoracije

Krajem šezdesetih godina prošlog vijeka, splitski „Brodospas“ preduzeo je akciju vađenja olupine „Cetinja“ koja je samo djelimično uspjela, a tom prilikom prikupljeni su i posmrtni ostaci većine stradalih. Njihovo posljednje počivalište je zajednička grobnica na mjesnom groblju u Donjoj Lastvi kod Tivta koju su juče obišli članovi rodbine stradalih i preživjelih, predvođeni direktorom Lučke Uprave Crne Gore Mladenom Lučićem i univerzitetskim profesorom iz Dubrovnika i Pariza, dr Ivom Paparelom- sinom kapetana Boža koji je zapovjedao „Cetinjem“. Pored njih, cijeće i vijence na grob položili su predstavnici tivatskog UBNOR-a, i Zajednice Italijana Crne Gore na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Denderom. Odavanju počasti prisustvovali su zamjenik ambasadora Njemačke Uve Merketer, zamjenica italijanskog ambasadora Antonela Fontana, hrvatski konzulu Crnoj Gori Hrvoje Vuković, predstavnici grada Cetinja čije je ime nosio potonuli brod, te predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković. Vjerske obrede na groblju za žrtve sa „Cetinja“ obavili su biskup kotorski, monsinjor Ilija Janjić i paroh tivatski, protojerej Petar Petrović.

Nakon komemoracije na groblju, učesnici jučerašnjeg skupa ukrcali su se na remorker PR-41 „Orada“ Mornarice Vojske Crne Gore sa kojim su otplovili do mjesta tragedije. Uz vojno-pomorski ceremonijal i odavanje počasti, sa broda je u more na mjestu potonuća parobroda „Cetinje“ spušten vijenac, a o tom tragičnom događaju prisutnima je govorio član UBNOR-a i bivši komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda u penziji Rajko Bulatović.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.