Zajednički projekt H. Novog i Tivta – „Uređenje planinskih staza na poluostrvu Luštica“

Luštica

„Uređenje planinskih staza na poluostrvu Luštica“ novi je zajednički projekat Opštine Herceg Novi i Opštine Tivat. Kroz projekat će biti uređene i mapirane staze na Luštici ukupne dužine 7.516  metara.

Ova saradnja ozvaničena je potpisivanjem Memoranduma o saradnji između potpredsjednika Opštine Herceg Novi Dragana Jankovića i predsjednice Opštine Tivat Snežane Matijević.

Aktivnosti na projektu realizovaće zajedničkim snagama Sekretarijat za komunalne djelatnosti i ekologiju Opštine Herceg Novi, Sekretarijat za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Opštine Tivat i Planinarski klub „Subra“ iz Herceg Novog.

Luštica

Prepoznavši višestruki potencijal brojnih pješačkih staza i puteva na Luštici, koji potiču ili su obnavljani u doba vlasti Austrougarske monarhije u Boki, a čiji značaj je danas marginalan, dva grada su se odlučila da zajednički djeluju.

Tako je  početkom 2017. godine urađena analiza stanja na terenu, kojom je utvrđeno da postoji mogućnost prilagođavanja, razvrstavanja i obilježavanja kombinovanih pješačkih i biciklističkih staza.

Analizirana je i vrsta podloge, prohodnost i dužina staza. Sačinjena je foto dokumentacija velikog broja lokacija koje su prepoznate kao značajan dio luštičkog pejzaža, onih na kojima može biti postavljena signalizacije i koje mogu služiti kao odmorišta.

U saradnji sa lokalnim stanovništvom odabrane su staze koje će ovim projektom biti obuhvaćene: Rose – Tići, kružna staza – Obosnik, Zabrđe – Pristan, Krašići – Radovići i Radovići – Tići.

Luštica

Projekat predviđa da se staze ukupne dužine nešto više od 7,5 kilometara raščiste i markiraju, kao i da se na nekoliko lokacija na Luštici postave informativne table.

Uređenjem planinskih staza na poluostrvu Luštica postojeći infrastrukturni resursi se osposobljavaju i koriste za valorizaciju Luštice kao jedinstvene ambijentalne cijeline. Tako se na održiv način proširuje turistička ponuda Herceg Novog i Tivta i promovišu  zdravi stilovi života.

Projekat predstavlja početak stvaranja mreže markiranih panoramskih staza koje povezuju luštička sela i šetačima i biciklistima pružaju jedinstven doživljaj tipično bokeškog prirodnog, istorijskog i kulturnog ambijenta. Svi koji se upute ovim stazama imaće priliku da obiđu brojne crkve, fortifikacione objekte, degustiraju domaće proizvode i uživaju u pogledu na zaliv.

Pogled iz Luštice foto M. Marušić

Projekat „Uređenje planiskih staza na poluostrvu Luštica“ zajedno finansiraju opštine Herceg Novi i Tivat, svaka sa po 5.000 eura. Osim toga, projekat je kao predlog poslat Kancelariji UNDP-a u Crnoj Gori, od kojih se očekuje odgovor o mogućnosti podrške kroz sufinansiranje planiranih aktivnosti.

Planirano vrijeme trajanja projekta je sedam mjeseci. U prvom dijelu, čija realizacija počinje u junu, staze će biti raskrčene i markirane, tako da će veći dio trase ovog ljeta biti u upotrebi. U drugom dijelu projekta, na jesen, nastaviće se rad na unapređenju staza kroz izradu vertikalne signalizacije na više lokacija širom poluostrva.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.