Zajednička vježba crnogorskih i hrvatskih službi spašavanja u slučaju zemljotresa

Potpisana Povelja o saradnji, prijateljstvu i uzajamnoj pomoći

Sa zajedničke vježbe

Protekla tri dana na Orjenskom masivu je prvi put održana vježba simulacije prirodne katastrofe – zemljotresa, u kojoj su učestvovali pripadnici službi zaštite i spasavanja Herceg Novog i Kotora i kolege iz Hrvatske: iz Opatije, Rijeke, Dubrovnika i sa Mljeta.

Danas je na Kamenom održana vježba potrage za nestalim osobama i izvlačenja iz ruševina, kojoj su prisustvovali i predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i potpredsjednik Miloš Konjević.

Po završetku vježbe razmijenjena je potpisana Povelja o pobratimljenju između Udruženja spasilačkih pasa Crne Gore i Udruge potražnih pasa Hrvatske, radi još uspješnije buduće saradnje, unapređenja rada sa spasilačkim psima i uzajamne pomoći.

Potpisivanjem Povelje obje strane su izrazile spremnost da se međusobno pomažu i u slučaju potrebe stave na raspolaganje članove svojih timova. Želja je da ova Povelja bude temelj zajedničkog usavršavanja dvije organizacije.

Učesnicima se zahvalio i čestitao predsjednik Opštine Stevan Katić, koji je pohvalio organizaciju vježbe i istakao potrebu da se nastavi saradnja među službama u okruženju.

“Akcidentne situacije, kao što je zemljotres, ono su što ujedinjuje sve države i narode bez razlike. Važno je da znamo da možemo računati jedni na druge, ali i da se, kao grad i regija u trusnom području, pripremimo za što adekvatnije reagovanje u kriznim trenucima”, kazao je Katić.

Prema ocjenama instruktora vježba je odrađena bez greške, uprkos tome što se ovi timovi susreću po prvi put.

“Vidim ovdje jako veliki potencijal za budućnost i treba da budete ponosni na ove ljude. Što se nas tiče na raspolaganju smo šta god da vam treba. Naravno, više bih volio da vježbamo hiljadu dana nego da jedan dan moramo da radimo. Ipak, samo vježbanjem možemo biti spremni za dan za koji se svi nadamo da neće doći”, rekao je predsjednik Povjerenstva vatrogasnih i potražnih timova u Hrvatskoj Zoran Laslavić. On je imao samo riječi hvale na račun profesionalnosti i sposobnosti hercegnovskih spasilaca.

Sa zajedničke vježbe

Načelnici novske i kotorske Službe zaštiti, Zlatko Ćirović i Maksim Mandić, su u ime svojih timova iskazali zadovoljstvo organizacijom i saradnjom, uz nadu da će se ovakvi susreti nastaviti i stalno unapređivati uslovi za rad onih od kojih u kritičnim momentima zavise ljudski životi.

“Ne smije na ovome da se stane. Ovi timovi moraju da se šire, da ih bude što više. Naravno, za to nam je potrebna oprema, pa se nadamo da će, osim pomoći gradova, i država uvidjeti da je potrebno ulagati sredstva kako bismo bili spremni za reagovanje u slučaju zemljotresa, jednog od najvećih hazarda koji može pogoditi naše priobalje”, kazao je Mandić.

Tokom trajanja praktično-pokazne vježbe spasioci i psi su radili na nekoliko segmenata: pružanje prve pomoći, spasavanje sa visina i dubina, potraga sa potražnim psima obučenim za potrage u ruševinama i na otvorenom prostoru.

Stručni nadzor vježbe su obavljali instruktori, koji su zaduženi da poslednjeg dana vježbe izvrše provjeru stečenog znanja polaznika i na osnovu toga dodijele adekvatne sertifikate.

Radi se o prvoj vježbi ovog tipa u Crnoj Gori, a strateški partner i pokrovitelj vježbe je Opština Herceg-Novi, koja je preko lokalne Službe zaštite i spašavanja i organizator vježbe.

 

2 Komentari

  1. Zašto niko ne pomene ulogu koju u spašavanju posle zemljotresa imaju naši radioamateri . Isto tako ni ljetos se o njima nije pisalo a spasili su pola Boke da ne izgori. Sistem veza opštinskih i držvnih organa je totalno zakazao i da nije bilo poznatih radioamatera Đura Krnića , Ranka Boce i Marka Tomaševića koji su uspostavili genijalan paralelni sistem komunikacija sve bi izgorelo . Ovi ljudi su nesebično danima i noćima dežurali i na najmanji trag dima i vatre javljali svojim toki voki uređajima preciznu lokaciju i onda je bilo lako gasiti . Za to nijesu dobili ni po onih 400 evra koliko su dobili vatrogasci . Ni u pisanju o ovoj vježbi ih niko ne pominje a inače u pitanju su višestruki svjetski prvaci u radiomaterstvu , jedini koje Herceg Novi ima .

  2. Načelnik ljetošnje službe koju su organizovali radioamateri je bio Robi Pajzer koji kod kuće ima instaliran kompletan operativni centar sa svim mogućim kanalima veze . On je bio centar preko kog je išla kompletna vatrogasna radio veza a pomenuti Krnić , Boca i Tomašević su imali marginalnu ulogu u svemu tome ali sad žele da pokupe kajmak i da se javno produciraju . Njih dvojicu forsira bivši predsjenik skupštine opštine Andija Radman jer mu oni podilaze i njegovi su pioni . Čak se pominju i neke pare koje je Radman izmuvao i opštieske dok nije smijenjen . U toj igri je i Lidija Petrone koja ne umije da organizuje službu zaštite i vazda ih vadi Mandić iz Kotora .

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.