Zajednica Italijana – Promjeniti datum održavanja karnevala

Aleksandar Dender
Aleksandar Dender

Prenosimo saopštenje iz Zajednice Italijana Crne Gore, povodom održavanja kotorskog karnevala u vrijeme korizme

U toku je polemika u gradu Kotoru oko datuma održavanja tradicionalnog kotorskog karnevala. Kako je sve u vezi karnevala poteklo iz Italije još od drevnog Rima pa na ovamo i proširilo se po cijelom svijetu, prirodno je da svoje mišljenje o problemu iznesemo i mi – Zajednica Italijana Crne Gore.

O karnevalu se sve zna, iako možda ne znaju baš svi, o porijeklu karnevala, o značenju imena karneval i o tome da se u većini zemalja svijeta slavi u periodu između Epifanije i Korizme, odnosno da se karneval završava dan prije početka četrdesetodnevnog posta. Priznajem da ima i izuzetaka ali – od par hiljada gradova koji imaju karnevale, desetak ili dvadesetak izuzetaka i nije nešto što bi uzdrmalo pravilo i u svakom slučaju svi ti izuzeci imaju svoje povijesno opravdanje. A kod nas? Od pet, šest gradova ili mjesta koji održavaju karnevale gotovo svi su izuzeci i pri tom uglavnom bez ikakvog povoda. Jednostavno, organizacioni odbori su tako odlučili, jer naravno, niko njih neće učiti što je to tradicija, znaju oni. A možda bi ipak trebalo, tradicija znači nastavak prošlosti, onoga što se kroz stoljeća pokazalo dobro i izdržalo probu vremena, samo i tu uvijek postoji problem referentne tačke od koje, za neke, počinje povijest. Iskreno, ne mogu da shvatim suštinu polemike koja se razvila.

Krinka
Krinka

Crkva traži od Opštine kao organizatora pomjeranje datuma karnevala tako da se završi do početka Korizme. Zahtjev potpuno legitiman, jer zaboga, mi smo zemlja koja poštuje slobodu govora i nikada ne oskrbljujemo one koji koji nam nisu po volji, zahtjev opravdan jer se bazira na povijesnoj tradiciji i poštovanju osjećaja vjernika i uz to još i pristojan. Međutim, ono što je zanimljivo u ovoj polemici su reakcije na zahtjev crkve. Imamo zahtjev jedne strane koji druga strana kojoj je upućen treba da razmotri i da odgovori na njega pozitivno ili negativno, naravno uz suvisle argumente. A kako se odgovara i uz koje argumente na prost zahtjev da se pomjeri datum karnevala? Umjesto da se iznesu argumenti protiv pomjeranja datuma , odmah se kreće na crkvu potežući njene grijehove od postanka do danas; a gdje su do sada bili, a zašto se crkva u proteklih 70 godina nije oglasila, a zašto je pomjeren datum proslave Sv. Tripuna, a zašto su od crkve napravili suvenirnicu, poteže se inkvizicija, vrijeđa se biskup, traži se odvajanje crkve od države (!)…

A trebalo je samo odgovoriti na zahtjev i kazati razlog zašto se može ili ne može promijeniti datum. Ma kakve veze ima za datum održavanja karnevala što se crkva nije oglasila ranijih godina, pa oglasila se sada. Kakve veze ima datum proslave Sv. Tripuna sa pomjeranjem datuma karnevala, kakve veze imaju suvenirnica ili inkvizicija, suština priče je, postoje li ili ne valjani argumenti da se ne prihvati zahtjev crkve? Po meni ne postoje jer ih niko nije iznio. Pa zašto onda polemika u kojoj se ne polemiše sa stavom već sa crkvom? Iz inata? ( neće oni nama…) Iz neznanja? ( ma kakva Korizma…) Zato što volimo da smo mimo svijeta? (Pa i oni tamo ne poštuju…). Vjerovatno ima od svega ovoga po malo, samo, iskustvo nas uči da inat nije nikome dobra donio.

Maskembal
Maskembal

Zato vam kao Kotoranin i predsjednik Zajednice Italijana predlažem da prihvatite zahtjev crkve i pomjerite datum održavanja karnevala, ne možete pogriješiti. U tom pravcu ohrabruje i odgovor predsjednika Opštine Aleksandra Stjepčevića, kulturan i obećavajući, tako da vjerujem da dogodine neće biti polemike, doduše pitanje je da li će biti karnevala, jer znajući našu narav, nešto me je strah. Ipak mislim da će na kraju prevagnuti razum i da će zahtjev crkve svi prihvatiti što bi, uz malo dobre volje i bez inaćenja bio civilizacijski čin kakav priliči Kotoranima. Nije teško biti fin kada se hoće” – navodi se u saopštenju, predsjednik Zajednice Italijana Crne Gore, Aleksandar Dender.

1 komentar

  1. Iako se ne slažem u potpunosti sa tekstom g. Dendera, vrlo sam prijatno iznenađen odabirom riječi i načinom kojim je prišao problemu. Inat doista nikome neće dobra donijeti. Obje strane bi trebale da pokažu malo dobre volje i da u javnosti se izvinu, prvo kotoranima, pa onda da lijepo sjednu i popiju po koju u miru i slozi 🙂

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.