15 C
Kotor

Slušaj online radio

Zagreb – Otvorena izložba „Zavjetni darovi bokeljskih pomoraca“

Zavjtni darovi Bokeljskih pomoraca - MUO
Otvaranje izložbe – Zavjtni darovi Bokeljskih pomoraca – MUO

Izložba “Zavjetni darovi bokeljskih pomoraca”, s izborom zavjetnih darova od 14. do 19. stoljeća koje su crkvama Boke Kotorske poklanjali brojni bokeljski pomorci, otvorena je sinoć u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt (MUO), u povodu 90. obljetnice postojanja udruge Hrvatske bratovštine Bokeljske Mornarice 809. Zagreb.

Otvaranje izložbe - MUO
Otvaranje izložbe – MUO

Izložbu je otvorila Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba. Goste i zvanice pozdravila je Vesna Jurić Bulatović, zamjenica ministrice kulture u Republici Hrvatskoj. Predesjednik Bratovštine Josip Gjurović posebno se zahvalio Muzeju za umjetnost, Kotorskoj biskupije i Pomorskom muzeju Kotor na realizaciji ove izložbe.

Miroslav Gašparović, direktor Muzeja za umjetnost obrt, kazao je da je zložba jedinstvena i izrazio zadovoljstvo što je projekat realizovan. Domaćine je pozdravio i podpredsjenik Opštine Kotor Branko Nedović.

U ime Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor brojne posjetioce pozdravila je direktorica mr. Milena Pejaković Vujošević, koja je između ostalog kazala da ova izložba dokazuje da kultura ima svoj putokaz, da je magično polje u kojem su muzeji  ti  koji grade mostove saradnje, zbližavaju ljude i da nam život čine ljepšim i duhovno bogatijim

Na izložbi je prikazano 453 eksponata u 52 cijeline koji su nastali u periodu od 14 do 19 vijeka.

Sa otvaranja izložbe - MUO
Sa otvaranja izložbe – MUO

Posebno mjesto na izložbi imaju srebrne zavjetne pločice ex-voto (zavjetnio darovi) Boke Kotorske, koje čine jednu posebnu cijelinu što predstavlja unikat u Evropi, jer ni na jednom drugom mjestu ne postoji toliko veliki broj primjeraka reljefa u srebru takvog tipa izrade.

Pored ex-voto, na izložbi je po prvi put izloženo šest srebrnih svijećnjaka sa glavnog oltara Bogorodičnog hrama na Prčanju koja su nastala topljenjem 2000 srebrnih ex-voto pločica 1862. godine. Svijećnjaci su najveći na jadranskoj obali jer im je visina 90 cm, a teški su 5 kg.

Autori izložbe su prof. Željko Brguljan, dr. sc. Arijana Koprčina i mr Mileva Pejaković Vujošević.

Izložba je organizovana u saradnji Muzeja za umjetnost i obrt Zagreb, Hrvatske bratovštine “Bokeljske mornarica 809”, Kotorske biskupije i Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor.

Izložba će biti otvorena do 18. januara 2015..

Najčitanije