8 C
Kotor

Slušaj online radio

Zagreb – otvorena izložba “Nematerijalna kulturna dobra Crne Gore”

“Nematerijalna kulturna dobra Crne Gore” naziv je izložbe koja otvorena krajem protekle sedmice u Crnogorskom domu u Zagrebu.

Izložbu koja je privukla veliki broj posjetilaca otvorila je dr. sc. Anastazija Miranović, direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore.

Na izložbi je predstavljeno 14 nematerijalnih kulturnih dobara Crne Gore i prikazan je dokumentarni film „Živo nasleđe“.

Zagreb - otvorena izložba “Nematerijalna kulturna dobra Crne Gore”
Zagreb – otvorena izložba “Nematerijalna kulturna dobra Crne Gore” –  foto Toni Hnojčik

Nematerijalno kulturno blago Crne Gore na ovoj je izložbi oživljeno i narodnim nošnjama koje su prigodno odjenulu mladi, stasiti Crnogorci, a brojni posjetioci su se mogli i zasladiti dorotskom tortom koja je stigla iz Boke Kotorske.

Bio je ovo i trenutak za povratak korijenima pa su u publici, bili Dimitrije Popović, Maja Perfiljeva, Milka Babović, Dušan Mišković, Danilo Ivezić, Milanka Bulatović, te člnovi Vijeća CNMGZ, Ivo Škanata, predsjednik Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809, te članovi Velikog vijeća Hrvatske bratovštine.

Zagreb - otvorena izložba “Nematerijalna kulturna dobra Crne Gore”
Zagreb – otvorena izložba “Nematerijalna kulturna dobra Crne Gore” – foto Toni Hnojčik

Izložba je održana u sklopu programa Dani crnogorske kulture 2016., a organizovali su je Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Društvo Crnogoraca i priljatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb.

 

Najčitanije