Zagađenje – izduvni gasovi sa kruzera Thomson Majesty

Aero zagadjenje sa kruzera

Kada je u kotorski zaliv jutros uplovio  kruzer Thomson Majesty, engleske kompanije Thomson Cruises, iz njegovog dimnjaka kuljao je uglavnom crni, gusti dim. Kada je kruzer pristao u luku, nakon izvjesnog vremena stvorila se izmaglica od smoga koja se proširila duž citavog zaliva, a najviše od Starog grada do Peluzice i u dubinu prema Škaljarima. Nije, međutim, bila pošteđena ni Dobrota, gdje se dim donekle podigao u visinu.

Kako je to izgledalo vidi se na našim fotografijama.

Kruzer “Thomson Majesty” izgrađen je 1992. godine i po plinovima koje ispušta jasno je da ne pripada visokoj ekološkoj klasi kruzera. Juče je u Kotoru skoro cijeli dan boravio i kruzer iste kompanije, “Thomson Celebration”, iz čijeg su dimnjaka takođe izlazile velike količine izduvnih gasova, ali na sreću Kotorana vanjski pritisak je dim nosio u visinu. Taj kruzer je još starije generacija jer je napravjen 1984. godine. Očito ni njemu ekološka oprema nije jača strana ali je zato opremljen svim modernim uređajima za proizvodnju bučne zabave, u šta su se Kotorani i brojni turisti mogli uvjeriti između 13 i 15 sati dok su sa kruzera, koji je bio na vezu u luci, treštali decibeli.

Očigledno da je odavno sazrelo vrijeme da se i u Kotoru mjeri zagađenost vazduha, decibeli, more…

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.