20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Zaboravljeni pejzaži Orjena – pogled iz svemira

Okolina Vrbanja- Google Earth
Okolina Vrbanja- Google Earth

Već više od pola stoljeća je prošlo od kako je započeo proces izrazitog iseljavanje žitelja Orjena. U potrazi za boljim i lakšim životom gorštaci su kretali na razne strane, od najbliže hercegnovske rivijere, pa sve do najudaljenijih krajeva ove naše kugle zemaljske. Mnoga sela, nekada puna mladosti i života, danas su avetinjski tiha, tek tu i tamo sa po kojom staračkom porodicom. Starci pamte, vrijeme briše. Bezbrojne doce i sa mukom podignute terasaste njive pokrila je kupina, žbunje, pa i prave šume. Današnji naraštaji đedovinu spoznaju tek svrativši nakon kakvog razornog požara, kada se nenadano ponovo ukažu nepregledne suvomeđe i njihov, od vatre izbijeljeni kamen, ponovo zasija na suncu.

Napredak civilizacije odveo je djecu Orjena sa svoga krša, od svojih korijena, ali taj isti napredak nudi brojne mogućnosti da ovaj kraj ponovo oživi, poštujući tradiciju ali gradeći jedan uzbudljivi novi svijet. Savremena tehnologija omogućava i najzabitijim domaćinstvima da imaju elektičnu energiju, vodu, komunikaciju sa svijetom i mnogo šta drugo.

Turistička tražnja na svjetskom nivou sve je više usmjerena upravo na prirodu i ovakve ruralne sredine u kojima je ostvaren sretan spoj tradicionalnog izgleda i novih tehnologija. Domaća trpeza i očuvani tradicionalni antropogeni pejzaž veliki su mamac turistima iz svjetskih metropola, koji su ovakvu ponudu spremni da plate više nego li ma kakav luksuz i sjaj klasičnih stakleno-metalnih hotelskih “konzervi” u prenatrpanim primorskim mjestima.

Google Earth - okolina Sitnice
Google Earth – okolina Sitnice

Zaboravljeni pejzaži Orjena, sa ruševinama nekadašnjih katuna i kilometarskim suvomeđama, čakaju obnovu, čekaju novi život. Prvi korak je njihovo ponovno prepoznavanje, identifikacija i procjena mogućeg načina upotrebe. Savremene tehnologije nam i u tome pomažu omogućujući nam da dođemo do početnih podataka iz udobnosti kakvog ureda, ili sopstvenog doma. Google Earth je besplatni program koji nudi satelitski snimak svakog kutka zemaljske kugle, zahvaljujući kome se već došlo do mnoštva zanimljivih otkrića, od onih najbizarnijih, do onih stvarno značajnih za opšti napredak.

Google Earth - Poljice
Google Earth – Poljice

Pogled na Orjen iz svemira nudi odličan izbor fantastičnih pejzaža, među kojima su vjerovatno najintrigantniji oni prožeti nekadašnjim ljudskim djelovanjem. Tako na primjer, pažnju privlače napušteni katuni sela Mokrine, odnosno “stanovi”, kako se to na Orjenu govori, smješteni na Poljicama, između vrhova Subre i Dobroštice. Pitomi doci uokvireni nekadašnjim kolibama i ljutim planinskim kršom, scena je koja će malo koga ostaviti ravnodušnim.

Google Earth- Poljice
Google Earth- Poljice

Za one koji traže još ekstremnije, neobičnije i fantastičnije pejzaže, tu je pogled na kraj sjeverozapadno od Kruševica, u blizini Vrbanja. Na prvi pogled bi se moglo desiti da satelitski snimak ovog kraja pomiješate sa fotografijama dalekih Jupiterovih satelita (Io, Ganimed, ili ponajprije Kalista). Naizgled, vide se brojni okrugli krateri zelenog dna, omeđeni tankim sivim prstenovima i okruženi nekim čudnim, vanzemaljskim pejzažem. Bolje pogledavši, razaznaćemo da su okrugli krateri fantastični primjerci vrtača a zelene površine – skromne livade na njihovom dnu. Sivi, gotovo potpuno okrugli prstenovi su suvomeđe koje čuvaju ove usamljene obradive površine u moru kamena.

Google Earth-  okolina Vrbanja
Google Earth- okolina Vrbanja

Ove fotografije već su same po sebi dovoljno privlačne da bi ovaj kraj neko poželio i uživo posjetiti. Naš zadatak je da prezentiramo divlju prirodu Orjena u njenoj prožetosti sa antropogenim pejzažima i naravno, da osmislimo atraktivne i maštovite programe posjete. Nije sve u velikim građevinskim investicijama, potrošnji prostora, sjaju i luksuzu. Male stvari i dobre ideje takođe mogu dati velike rezultate. Predanost i istrajnost nekadašnjih naraštaja Orjena neka nam bude uzor. Njihova djela, ostvarena u ovom jedinstvenom prirodnom okruženju, pokažimo svijetu i budimo uvjereni da ona to zaista zaslužuju!

Željko Starčević

Planinarski klub “Subra”

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije